Дървета-джуджета

Дни на японската култура в България: възможности за красота и арт терапия чрез бонсай

Дървета-джуджета

Обожавате люлякови дръвчета и с удоволствие бихте се грижили за едно, но не живеете в къща. Мушкатото, фикусът и другите популярни представители на флората, които виреят в саксия, не ви се струват достатъчно интересни, нито пък достатъчно стилни. В такъв случай, името на подходящия "растителен любимец" за вас може би е Бонсай.

Ако сте съгласни и проявявате интерес, сега е времето да го реализирате и практически – в момента текат 22-рите Дни на японската култура в България. Като част от програмата, до края на седмицата можем да се насладим на изложба под надслов "Традиции и вдъхновения от Изтока". Освен хайку и икебана, в изложбата е представено изкуството на бонсай. Още по-хубавото е, че в рамките на мероприятието Бонсай Клуб–България организира уъркшоп и демонстрации, които помагат на гостите да се запознаят с практически подробности около философията и отглеждането на симпатичните джуджета в саксии. 

Напоследък все по-голяма популярност добиват техниките на т. нар. арт терапия, която проповядва използването на художествени средства за себеосъзнаване и себеизразяване. В този смисъл, тъй като бонсай не се състои просто в отглеждане на растения, а е признато и хилядолетно изкуство, то може да се превърне във вашият личен емоционален отдушник или извор на красота. Почитателите на този вид природно скулптуриране казват, че всеки съществуващ дървесен вид може да се превърне в джудже. Върба, орех, бреза или борче – изберете какво най-много искате да си имате вкъщи, а след това проучете внимателно техниките за засаждането му и необходимите по-нататъшни грижи. Разбира се, можете да си "осиновите" готово дръвче от магазина – колкото по-изящно и красиво, толкова по-скъпо. Във всички случаи обаче трябва да се отнасяте отговорно към тези нежни мъничета и да имате предвид, че те се нуждаят от много внимание, търпение и любов. По време на целия си растеж дръвчето ще разчита на вас, за да го поддържате живо, да му помагате да добие своята индивидуалност и да преодолява евентуалните си дефекти в растежа. 

Японците, които са известни с преклонението си пред природата, възрастта и предшествениците на човешкия род, влагат дълбока философия в отглеждането и аранжирането на бонсай. Според тях засадените джуджета показват, че дърветата, също както и хората, имат собствен характер; живата картина отправя покана към наблюдателя да намери собственото си място в миниатюрния природен пейзаж. До ден днешен Япония продължава да уважава традицията в отглеждането на бонсай, любовта към изкуството се предава от поколение на поколение, а някои миниатюрни пейзажи са на възраст от по 500 години! 

В случай, че сме посадили у вас интерес и имате желание да развивате творческата си фантазия чрез бонсай - "Традиции и вдъхновения от Изтока" се провежда в Държавния културен институт към МВнР и ще продължи до 30 октомври. Входът е свободен.

48 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay