Живот като в реклама.. колко измамно звучи това

Само трябва да можем да прогледнем

Живот като в реклама.. колко измамно звучи това

Замисляли ли сте какво е животът и защо всеки един от нас е тук? В какво се състои нашата мисия и имаме ли изобщо такава, или сме просто преходни частици, които минават за малко и нищо не оставят след себе си? Говоря за реалния живот, за този, в който има щастие, но има и много болка, трудности, препъни-камъни и разочарования, а не за този, представен ни в рекламите – идеалният, изкуствено напомпан и надут, че вземеш ли малка кърфичка, ще се спука.

Като заговорих за рекламите, те са много въздействащи, нали? Там всички са щастливи, толкова красиви, съвършени и мили. Там няма войни, няма глад, няма злоба.. всичко е толкова перфектно, че чака ти се приисква да отидеш за малко в този по-добър свят.

Но понеже не можеш, поне си купуваш рекламирания продукт. Така е по-утешително, нали? Не можеш да имаш живот като по рекламите, но имаш тези техни "велики" продути. А това е почти същото за нас, нали?

И ето – купили сме си най-скъпия часовник, караме най-модерната кола, носим маркови дрехи.. и сме щаст... щаст...за малко да го кажем, но нещо засяда на гърлото ни. Тази така преследвана думичка "Щастие" от всички, тази, заради която сме готови да продадем душите си. Тя много тактично и фино ни се изплъзва и казва "Хвани ме, ако можеш!"

И виждаме, че там не е щастието. Нито те, рекламните служители са щастливи, нито ние. Но порочният кръг продължава. Като хамстери продължаваме да се въртим на въртележката и не можем да се откажем. Пристрастени сме вече като към дрога. Другият бич на човечеството, от който избавление май няма.

Всички тези теми са разгледани във филма "99 франка", направен от режисьора Ан Кунен по книгата на известния писател на Фредерик Бегбеде. Вчера това беше моят избор да прекарам втората вечер от кино-литературния фестивал CineLibri, който продължава до 16 октомври.

Много се надявам това да не Ви е прозвучало като реклама, че нали злослових досега против нея. И, ако има сред Вас работещи в рекламния бизнес, моля да ми простите. Не говоря против Вас, а против това, което самата реклама прави с нас – превръща и нас,Хората, в продукти! 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay