Как да се храним, за да бъдем в отлична форма?

Изтъкнатият специалист по холистична медицина д-р Шиам Сингха предлага интересно съчетание от съвети за хранене, лечение чрез диетите на аюрведа, упражнения и психологически техники

Как да се храним, за да бъдем в отлична форма?

Д-р Шиам Сингха е виден специалист по холистична медицина. Получава квалификация като лекар по акупунктура в Хонконг и Тайван. Изучава остеопатия в Лондон, където поставя началото на Британската школа по акупунктура. В своята книга "Храненето като лечение”, издавана в България от "Изток-Запад", той представя информация, която се основава на лекциите, които изнася през годините.

Всички сме запознати с връзката, която съществува между начина на хранене и здравословното състояние. "Храненето като лечение" е полезна за всеки, който иска да поддържа здрав дух в здраво тяло. В книгата ще откриете полезни съвети за това как да се храните така, че да няма риск за вашето здраве. Ще имате възможност да изпробвате 32 разнообразни диети. Една от тях ще споделим с вас в края на материала.

Д-р Сингха категорично отхвърля западния подход в медицината, който внушава, че едно лекарство може да се прилага срещу точно определен симптом. Опровергава това твърдение с тезата, че всеки индивид има строго специфичен организъм и не при всеки човек един лек действа срещу една и съща болест. Като цяло ударението в книгата пада върху храната като универсално лечение.

Интересното четиво се опитва да докаже, че болестите не са нещо, което сполетява човек без причина. Че здравословните проблеми често възникват от начина, по който възприемаме света, от негативното отношение към заобикалящата ни среда. А лечението не е задължително да се осъществява чрез лекарства - тялото е способно само и по напълно естествен начин да постигне своето изцеление.

"Храненето като лечение” ни запознава с често срещани болести и ни показва как можем сами да открием лечението за тях, което често се основава на съставки, които имаме в кухнята или в градината си. В същото време авторът обяснява и насочва читателите към практическите стъпки на медицината, основана на връзката съзнание-тяло. Освен разнообразни хранителни режими и повече от 30 различни диети, Шиам Сингха обръща специално внимание и на благотворното влияние на медитацията и подхода на аюрведа.

Позовавайки се на дългогодишния си опит, Сингха споделя: "Доброто здраве е въпрос на равновесие едновременно в начина ни на живот и в храната, която ядем. Да бъдем здрави означава да знаем какво да предприемем и с какво да се храним, за да възстановим бързо това равновесие. Тъй като организмът на всеки е различен, в това, което ще възстанови и поддържа доброто ни здраве, също ще има известни различия. Трябва сами да установим кое лечение ни се отразява най-добре." 

А ето и обещаната по-рано диета:

Пролетна прочистваща диета
Както подсказва името, това е пролетна диета, но тя може да бъде правена и през останалата част от годината. По същия начин, по който правите пролетно почистване на домовете си след приключването на зимата, можете да детоксикирате и прочистите телата си от последствията от зимните храни, които често са консервирани и са богати на скорбяла и протеини. Голямо количество тежки храни се приемат не само през зимата, така че диетата е подходяща и за останалите сезони. Подгответе се за нея, като приемате само сурова храна в деня преди началото ѝ.

Ден 1
Плодов сок, разреден с дестилирана или декалцирана вода, се редува с чиста зеленчукова супа от сезонни зеленчуци. За зеленчуковата супа използвайте 6 ч.ч. нарязани на ситно или настъргани зеленчуци. Варете ги в 4 л. вода, докато останат само 2 л. През деня пийте по чаена чаша от супата на всеки 2 часа.

Ден 2
Същото като в Ден 1.

Ден 3
Три хранения само с пресни плодове – ананас, праскови, ябълки, портокали, грейпфрути, круши и т.н. По желание можете да ядете пресните плодове смесени.

Ден 4
Същото като в Ден 3, плюс 1 ч.ч. разтворим биологичен зеленчуков бульон при всяко хранене.

Ден 5
Закуска: Пресен плод и био кисело мляко.
Обяд: Голяма салата от маруля, кресон и настъргани моркови, стафиди, сушени сини сливи или фурми.
Вечеря: Приготвени на пара зеле и моркови и 50 грама мариновано тофу - сготвено или сурово.

Ден 6
Закуска: Пресен плод с пшенични кълнове и био кисело мляко.
Обяд: Голяма смесена салата с три сухара с масло.
Вечеря: Брюкселско зеле на пара или зелени листни зеленчуци, органично отгледани картофи, изпечени с кората; печени ябълки, пълнени със стафиди и карамфил.

Ден 7
Пълнозърнест хляб, мед, пълнозърнеста зърнена закуска, пресен плод, смесена зелена салата, плодови сокове, разредени с вода.

Задачи:
Всяка вечер взимайте гореща вана с 500 грама английска сол (магнезиев сулфат), 500 грама морска сол и 125 грама сода бикарбонат. Може да добавяте и по 1 ч.л. синап на прах и червен пипер. Внимавайте да не докосвате или търкате очите си. Изправяйте се бавно, за да не ви се завива свят, взимайте студен душ и се подсушавайте с хавлиена кърпа. Лягайте си веднага след това, облечени с топла пижама.

Ако нямате вана, редувайте горещи и студени душове. Нека водата облива гръбнака ви: три минути гореща и една минута студена вода. Повтаряйте цикъла по три пъти, като завършвате със студен душ.

Ако тази статия ви е харесала и искате да четете още материали от нашата тема на месеца "Четиво за плажа", станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



2
Не е посочен 18.07.2014|20:04
МНого ми хареса иначе,ако се престраша ще я опитам,макар че половината от съставките и са ми неизвестни :)))
1
Не е посочен 18.07.2014|20:02
Ох,това си е глад.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay