Красота и вълшебство, скрити в осемлистна роза

Смисълът на живота се крие именно в неговата лекота

Красота и вълшебство, скрити в осемлистна роза

Красотата на новото начало, на неизвестното, на случайността, на мига. Това усещане остава за дълго у читателя, затворил "Осемлистната роза” (изд. Colibri), след като на един дъх я е изпил до последния препинателен знак.

Романът е повече от приятна изненада, дори и само поради факта, че запознава отблизо с малко известната у нас исландска литература, изпълнена с емоционалност и в същото време лишена от излишна тежест.

Освен вечната тема за любовта, Ойдур Ава Олавсдотир разглежда чрез повествованието и проблемите, свързани с всичко човешко - взаимоотношения, ценности, търсения, личностно израстване. Основен за книгата е и мотивът за вечното пътуване като средство за себепознание.

Историята е на пръв поглед проста: двама млади исландци, Анна и Арнльот, се отдават на пламналата помежду им страст, без почти да се познават. Магията се случва в една почти приказна розова градина, след което пътищата на двамата се разделят в коренно различни посоки. Поне до момента, в който съдбата не решава отново да ги срещне, за да разкрие на 22-годишния Арнльот, че в онази нощ наистина се е случило вълшебство. А именно - дъщеря му Флора Сол.

Татко не вярва на съвпадения, не и по отношение на най-важните събития в живота – раждане и смърт; по неговите думи животът не възниква и не угасва просто по случайност. Той не разбира, че едно дете може да бъде заченато при случайна среща, че по стечение на обстоятелствата един мъж може да се озове в леглото на жена, нито че мокро шосе или камъчета при пътен завой могат да предизвикат смърт, щом всичко може да се обясни по друг начин – с числа и формули. Татко вижда нещата другояче, според него светът е споен от числа, те са същината на сътворението, и датите крият в себе си дълбока истина и красота. Това, което аз наричам съвпадение или случайност, е в очите на татко част от сложна система. Прекалено много съвпадения не са възможни, може би едно, но не три, не и поредица от повторения, както той твърди: рожденият ден на мама и на неговата внучка е и датата, на която мама почина – седми август. Аз самият не разбирам сметките на татко и по мои наблюдения конкретните очаквания никога не се оправдават. Нямам нищо против хобито на един пенсиониран електротехник, стига неговите сметки да не засягат моето небрежно отношение към противозачатъчните средства.

Сама по себе си биографията на Ойдур Ава Олавсдотир също буди интерес. Родом от Рейкявик, тя вече има три романа зад гърба си и е носител на няколко престижни европейски литературни награди. Освен това към момента е и директор на музея на изкуството в Исландския университет и доцент към катедра История на изкуството.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 30.07.2014|17:55
Звучи наистина интересно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay