Мистериозна непозната преобръща из основи света на един мъж

Възможно ли е всекидневна мълчалива среща да е най-хубавото нещо в ежедневието на един човек?

Мистериозна непозната преобръща из основи света на един мъж

В Jenite.bg вече ви разказахме за романа на Фабио Воло "Първите утринни лъчи”, който разкрива историята на една силна жена, загърбила брака в името на любовта. Днес ще ви представим друга негова увлекателна творба, която отново търси отговори както на чисто житейски, така и на фундаментални въпроси, свързани с любовта и смисъла на нейното присъствие в живота на човек.

Възможно ли е да си влюбен в някого, когото не познаваш, а само срещаш ежедневно по обичайния маршрут в трамвая?

Този въпрос си задава главният герой на Фабио Воло в романа "Още един ден", издаван в България от издателство "Колибри". Джакомо е млад италианец, който живее в Париж и всеки ден пътува до работното си място с трамвай номер 30. И не е единствен. Същият начин за придвижване избира и друг пътник, който с течение на времето започва да среща все по-често, и заема все по-голяма част от съзнанието му.

Микела. Момичето от трамвая. Тя се вози в същото превозно средство, което ползва и Джакомо, и той не само забелязва присъствието й, а то дори му е приятно. Момичето от трамвая беше хубаво. Харесвах я - лицето й, косата - гладка, тъмна, гъста. Харесваше ми нейната шия, китките, ръцете. На едната ръка носеше тънка халкичка. Без други пръстени или гривни. Само една тънка халкичка. Но най-много ме привличаха очите й - прокрадващото се в тях, ако само ги кръстосаш с поглед, за миг дори. Нейните очи бяха тъмни, дълбоки, бяха неизбежни.

Свенливостта на Джакомо, която иначе не му е присъща, проличава в прекараните дни наред, в които не успява да събере смелост да заговори момичето, което толкова харесва. Той следи навиците й - как понякога грижливо пише нещо в "една оранжева тетрадка с твърди корици", докато пътува, а друг път изважда от чантата си някоя книга и потъва в света на историите, разказани в романа. Ежедневните срещи остават мълчаливи, докато един ден Микела не прави първата крачка към така желаното запознанство.

Последвалата среща обаче не изглежда, че ще се превърне в първата от много такива занапред. Момичето от трамвая напуска страната на следващия ден и единственият разговор, който двамата успяват да проведат, е едновременно запознанство и сбогуване. Пътищата им се разделят още преди да са успели да ги обединят.

Следват събития и случки, които връщат главния герой към обикновения му начин на живот, и той малко по малко започва да мисли все по-рядко за мистериозната непозната, която бе успяла без никакви усилия да се настани в мислите му. Завръщане на бивши приятелки и поява на нови увлечения - в живота на Джакомо женското присъствие не е липсваща единица.

Нищо обаче не успява напълно да изтрие от съзнанието му спомена за Микела и след известно време на лутане и търсене на какъвто и да е заместител, който да го накара да забрави за нея, той прави едно от най-важните решения в живота си. Подтикван и подкрепян от най-добрата си приятелка Силвия, Джакомо резервира билет за далечната дестинация, която преди време отнема мечтата му.

Успява да намери служебния адрес на Микела в Ню Йорк, който тя му дава на първата и единствена среща между двамата, и не след дълго се озовава пред входа на сградата, в която работи. Дали времето, което е минало, не е заличило за нея напълно следите от неговото съществуване? Имало ли е изобщо някога нещо повече от симпатии от нейна страна към мъжа, който всеки ден бе пътувал в същия трамвай?

Въпросите се блъскат в главата на Джакомо и единственият начин да получи отговор е като влезе в сградата, която се намира на една улица разстояние, след което да остави нещата да се случат от само себе си. Как ще завърши тази пленителна история и възможно ли е наистина да си влюбен в някого, когото не познаваш? Докъде ще стигнат взаимоотношенията между двамата и ще се развият ли изобщо, или всичко ще приключи, без дори да е започнало? Ще разберете като прочетете интригуващата история на Микела и Джакомо, разказана от писателската ръка на Фабио Воло.

Романите на Фабио Воло неизменно са на върха на литературните класации. Преведени са на много езици и се издават в милионни тиражи, които надхвърлят дори тези на Паулу Коелю. Сред най-известните определения за него са "кумир на съвременна Италия” и "култов писател, абониран за бестселъри”.

За още ревюта на книги станете част от Jenite.bg във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay