Потопете се в света на книгите и спечелете страхотно литературно произведение!

Вземете участие в нашата игра и си осигурете невероятна награда

Потопете се в света на книгите и спечелете страхотно литературно произведение!

Четенето не е начин за убиване на времето. То е най-ефективния метод за неговото оползотворяване. В нашия сайт неведнъж сме ви разказвали за историята на един или друг вълнуващ роман, а и сме организирали интересни игри, които дават възможност на вас, нашите читателки, да спечелят великолепни литературни произведения.

Това ще направим и сега. Защото сме наясно, че дамите обичат да четат. Да изследват. Да научават нови неща. А какъв по-добър начин за това от едно нестихващо приключение по страниците на завладяваща книга?

Не че не знаем коя е знаменитата Вирджиния Улф, но все пак - нека я представим накратко. Тя е британски романист, есеист и автор на разкази. Творческата си кариера започва още през 1905 година като дописник за литературното приложение на вестник Times. Първият ѝ роман е публикуван през 1915 година. Но освен всичко останало Вирджиния Улф е феминист. Тя е една от първите модерни писателки, показала света през женските очи. В творчеството ѝ може да бъде открит неприкрит бунт срещу мъжкия свят, чиято сила впечатлява и днес.

По време на писателската си кариера Улф създава и много есета. Точно на тях ще обърнем внимание в нашата игра. В настоящия материал споделяме пет от най-вдъхновяващите цитати от есеистичните ѝ произведения. Първото нещо, което трябва да направите, за да се включите в играта ни, е да се запознаете с тях.

Навярно ще ви направи впечатление, че нито един от цитатите не идва с посочен източник. Това е така, защото откриватели в този случай ще бъдете вие! Нашият въпрос към вас е "От кое есеистично произведение на Вирджиния Улф е цитат номер 2?” Предизвикваме ви сами да откриете отговора. Впуснете се в изследователска дейност в собствената си библиотека у дома и посочете верния отговор! Още за правила на играта: ТУК!

За да се включите, е необходимо да:

1. Харесате статията през Facebook профила си.
2. Напишете като коментар през Facebook под тази статия верния отговор на нашия въпрос.

Потопете се в света на книгите и спечелете страхотно литературно произведение!

А ето и самите цитати:

1. "Една жена трябва да има пари и собствена стая, ако иска да пише проза.”

2. "Когато въпросът е силно спорен - и въпросът за пола е такъв - човек не може да се надява да каже истината. Той може само да покаже как е стигнал до своето мнение, което поддържа. И единствено може да даде на своята аудитория възможността да определи своите собствени заключения, докато наблюдават ограниченията, предрасъдъците и идиосинкретичността на говорещия.”

3. "За да прочете една книга както се полага, човек трябва да я чете така, сякаш сам я пише. Започнете не като сядате на съгийската скамейка, а като се изправите на подсъдимата заедно с престъпника. Бъдете негов съучастник и съдружник. Нещо повече - дори да искате само да четете книги, започнете, като се опитате да ги пишете. Защото едно е сигурно: никой не може да опише и най-обикновената дребна историйка, не може да обрисува и най-простичкото събитие, без да се изправи пред трудностите, пред които се изправят и най-големите романисти.”

4. "Художествената проза е била, както си остава и до днес, най-лесното нещо за една жена. Не е трудно да открием и защо.Романът е най-малко концентрираната форма на изкуство. Романа можеш да го започнеш и после да го оставиш за известно време много по-лесно, отколкото една пиеса или стихотворение. Джордж Елиът непрекъснато е зарязвала писането, за да се грижи за баща си. Шарлот Бронте е оставяла перото си, за да отиде да бели картофи. И живеейки, както е било обичайно, в една всекидневна, непрекъснато заобиколена от хора, жената се научава да използва ума си за наблюдение и изучаване на характери.Така се е упражнявала да стане романист, а не поет.”

5. "Вие вече сте си извоювали собствени стаи в къщата, която доскоро е била притежание изключително на мъжа. Вие вече можете, макар и не без труд и усилия, да си плащате наема. Вече печелите своите петстотин лири на година. Но тази свобода е само началото; стаята е ваша, но все още е гола. Трябва да бъде обзаведена, да бъде украсена, да бъде споделена. Как ще я обзаведете, как ще я украсите? С кого ще я споделите и при какви условия? Мисля, че това са много важни и интересни въпроси.”

Потопете се в света на книгите и спечелете страхотно литературно произведение!

Всеки, отговорил правилно на поставения въпрос, в рамките на периода на играта (28.10 - 01.11.2015 г. - включително), има възможност да спечели нашата награда: два екземпляра от сборник с литературни есета на Вирджиния Улф от издателство Colibri.

Пожелаваме ви успех!

12 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay