Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Талантливи артисти вдъхват нов живот на запустели постройки

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

За уличните артисти най-добрата галерия, в която да покажат творбите си, е изоставената сграда. Върху нея те могат да рисуват без ограничения, от пода до самия таван, а на посетителите не се налага да плащат с нищо повече от желание и интерес към страхотното изкуство.

Вижте как уличните художници подобряват запустелия вид на изоставените сгради.

1. Ханкси и приятели добавят малко цвят към изоставена сграда
Известният уличен артист Ханкси решава, че е срамота подобна многостепенна сграда в Манхатън да бъде оставена на произвола на съдбата. Заедно със свои приятели той превръща вътрешността на сградата в истинска галерия.

Тези, които са поканени да посетят галерията, са упътени от артистите до точното ѝ местонахождение чрез специален стенопис в близост до зданието, който те трябва да забележат.

Галерията можете да видите на снимката по-горе.

2. Изоставен нощен клуб в Париж, превърнат в стилна галерия

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Клубовете във френската столица се отличават със стил. Затова правилният подход към празна вече сграда, помещавала навремето един от тези нощни барове, е да бъде превърната в нещо също толкова стилно. А именно - в красива художествена галерия.

50 улични и професионални артисти обединяват усилията си, за да преобразят някогашното място за нощни забавления Les Baines Douches. Това, което прави галерията уникална, е че много от творбите представляват различни постройки от разпадналите се елементи на сградата, които след преработка заемат своето място в нея.

3. Никита Номерс придава лица на запустели сгради

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Руският артист Никита Номерс измисля идеята за "олицетворяване” на стари сгради, след като започва да добавя лица на различни изоставени постройки в руския град Нижни Новгород.

Никита "дарява” с лица дори паднали дървета и фасади - всичко, което се намира около изоставените сгради, става част от проекта му.

4. 100 артиста превръщат изоставена сграда в галерия

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Мехди Бен Чейкх, собственик на галерия, решава да вдъхне нов живот на 10-етажна необитаема сграда в Париж. Той кани 100 артисти да създадат свои творби по стените, пода и тавана на вътрешната част на помещението. По този начин то се трансформира в съвършена улична галерия, която носи името Paris 13 Tower.

Нито една стая не е оставена недокосната от ръцете на артистите. Всички 36 апартамента, които се простират на площ от над 4500 квадратни метра, изиграват ролята на платно, върху което артистите да покажат своите умения.

5. Паркинг в Детройт става галерия на няколко нива

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Z Project е инициатива, чрез която талантливи артисти обновяват старите подземни части около Детройт. Най-големият им проект досега е преобразяването на 10-етажен подземен паркинг в цветна художествена галерия.

6. Проект в Балтимор трансформира грозното в произведение на изкуството

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Балтимор (щата Мериленд) е пълен със запуснати сгради, които са "трън в очите” на живеещите в града. Затова част от тях решават да направят от грозните останки нещо, с което градската общност да се гордее.

Те позволяват на група артисти да изобрази свои произведения върху архитектурните структури, като се надяват, че по този начин ще привлекат вниманието на властите и ще ги накарат да забележат, че сградите трябва да бъдат реновирани.

7. Бивша психиатрична клиника в Италия "обитавана” от артистични призраци

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Бразилският уличен артист Хърбърт Баглионе е на екскурзия в Италия, когато съвсем случайно попада на изоставена сграда на психиатрична клиника, която просто "моли” да бъде пресъздадена в галерия.

Той започва да рисува сенките на бившите жители на града по стените на зданието. Изкуството на Хърбърт "съжителства” перфектно с медицинското оборудване и инвалидните колички, останали от някогашната болница, помещавала се в сградата.

8. Артисти преобръщат напълно облика на технологична сграда по нетрадиционен начин

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Улични артисти грабват най-голямата възможност в живота си, когато получават зелена светлина от правителството за преустройството на сграда във Вашингтон, която преди това е била предоставена на компания за шпионски сателити. Така зданието е преобразено външно с помощта на въображението на талантливите художници.

9. Изследователи откриват галерия от графити на Батман в Белгия

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Уличният артист Pete One "съживява” образа на Батман като изрисува в графити цялата вътрешност на занемарена сграда в белгийското градче Ронс.

10. Френски артисти използват запустели сгради като платна за оптични илюзии

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Уличното изкуство има много форми - от графити до прекрасни картини, но френските артисти Ела и Питр избират оптичната илюзия, за да привлекат всеобщото внимание към западащия квартал в Сент Етиен, където всъщност живеят.

Когато е погледната от подходящото разстояние, всяка от зрителните измами изглежда сякаш изрисуваната стена всъщност е картина в рамка. Измеренията оживяват, когато някой застане на правилното място в средата на картината.

11. Улични артисти + неограничено количество боя = прекрасна пъстроцветна галерия

Улично изкуство превръща изоставени сгради в красиви галерии

Какво се случва, когато дадете на улични артисти неограничено количество боя и празна сграда на бивш склад? Получавате склад, пълен с невероятни рисунки.

С помощта на стълби и скелета групата от артисти, известна като SOFLES, придават нов вид на вътрешността на склада като "залепят” човешки фигури и други изображения на 7-метрова височина по стените.

Ако тази статия ви е харесала, посетете страницата на Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



4
Не е посочен 21.05.2014|18:03
Боже, толкаво е красиво
3
Не е посочен 19.05.2014|16:36
Много красиво са ги нарисували и определено сградите оживяват.
2
Не е посочен 19.05.2014|16:35
Уличното изкуство е едно непрекъснато раждащо се и умиращо изкуство, което отразява актуалните теми от деня, нещата от живота по свой си начин, то не е вандалски акт, а изкуство. Радвам се, че и у нас започна да се прави разграничение между писането на цинизми по сградите и графити изкуството.
1
Не е посочен 19.05.2014|16:03
Уникално е как уличното изкуство превръща тези изоставени сгради в нещо толкова красиво, цветно и забавно.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay