Шведски бестселър за любовта към книгите и силното приятелство

“Читателите от Броукън Уийл препоръчват” - шведски бестселър, посветен на книгите

Шведски бестселър за любовта към книгите и силното приятелство

Обичате ли да четете? Сигурно отговорът е "Да!”, щом сте отворили статия с такова заглавие!

Благодарение на шведския бестселър "Читателите от Броукън Уийл препоръчват” (изд. ЕРА) ще станете част от остроумна история, проследяваща връзката между любовта към книгите и приятелството. И ще си пожелаете някой ден да се озовете на подобно място.

Две дами, обитаващи съвсем далечни държави - Швеция и САЩ - също като вас обичат да четат. Те обменят любими книги и писма, чрез която всяка разкрива пред другата своите размисли за живота. Ейми живее в провинциалното американско градче Броукън Уийл, а Сара в един момент решава да я посети.

Докато това пътуване от единия до другия край на планетата стане реалност, Ейми е напуснала този свят. Тя е била наясно какво й предстои, защото дълго време се е борила с коварна болест. Сара обаче не е подготвена за такъв развой на събитията и се оказва съвсем сама в странното населено място. Без приятелката си, с която си е споделяла толкова много през последните месеци.

За Сара ситуацията е изключително сложна - намира се далеч от дома. И не познава никого. Поне на теория е така, защото всъщност тя знае много за съгражданите на Ейми - благодарение на нещата, които са си писали толкова дълго време.

И така гостенката решава да се почувства като у дома си. В чест на Ейми създава книжарничка с нейните книги.

"Последното занимание на Сара беше новият стелаж, на който постави всяка неподходяща за четене книга, която успя да намери, плюс тези, наградени с "Пулицър", Нобелова награда и номинираните за "Букър".

Сара беше чела някои от тях, но далеч не всички. Познанията й за литературата не бяха особено систматични. На няколко пъти се бе постарала да ги обогати, да повиши общата си култура. Ако човек прекарва по-голямата част от времето си в четене, трябва да е запознат и с носителите на Нобелова награда, и с класиците, и с всички, за които хората говорят, без да са ги прочели, както би се изразил Марк Твен. Тя се бе хвърляла от един литературен проект в следващ, но рядко нещата потръгваха. Беше жалко да гледа на книгите като на нещо, което задължително трябва да прочете само защото някой друг го е сторил, а и без това прекалено лесно се разсейваше. Съществуваха прекалено много книги, за да се придържа само към една тема. Когато бе на шестнайсет, направи опит да прочете класиците от А до Я. Бе отишла чак до Националната библиотека в Стокхолм и едва не припадна, като видя колко много книги има там. Твърде много, за да успее да ги прочете за един живот, дори и да прекара затворена дните си там, дори и да владее достатъчно много чужди езици. Така че след като се отърси от шока, си състави грижливо списък на задължителния минимум заглавия под всяка буква. Вече беше чела Дикенс и Остин. Едно или две произведения на Достоевски. Едно на Булгаков."

Заглавията на разделите са изключително оригинални: "Без излишни думи" събира на едно място подходящи заглавия за онези, които не обичат дебелите книги; в "Секс, насилие и оръжия" попадат криминалните романи, а книгите с романтичен сюжет са подходящи "За петък вечер и мързеливи недели в леглото".

Местните жители са ексцентрични, но добронамерени. Те помагат на Сара и бързо се привързват към нея и към нейното ново занимание. Постепенно всички се пристрастяват към магията на книгите и обликът на града коренно се променя. Към по-добро.

Писателката Катарина Бивалд още от тийнейджърските си години изпитва страст към книгите. Това е първият й роман, но вече е започнала работа по следващото заглавие. Дебютът й "Читателите от Броукън Уийл препоръчват” вече се превърна в световен хит.

Изпълнен с майсторски изградени персонажи и препратки към различни книги, той би провокирал всеки ценител на съвременната литература да го прочете на един дъх.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay