Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица

Авторката на романите за Хари Потър споделя, че нищо в живота ѝ не я е направило толкова горда, колкото справянето с предизвикателството да бъде самотен родител

Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица

Светът на Джоан Роулинг е удивителен. И малко луд. Точно като нея самата. Защото няма как да не си с леко объркан ум, за да измислиш общество, толкова изпипано до последния детайл, че сякаш наистина живее успоредно с нас. Незабележимо, но осезаемо.

Британката умело привлече вниманието както на малчуганите, така и на техните родители. Не е пресилено да кажем, че успя да ги върне в библиотеките и книжарниците, при това по тяхно собствено желание.

Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица
Тя измисли Хари Потър. И не се поколеба да убие родителите му, още преди да ги е запомнил. Даде му приятели, но не след дълго си взе някои от тях. Изправи го пред трудности, които никое дете не бива да преживява. Пък било то реално или измислено.

И може би тук се крие истинската магия на поредицата. В това, че е истинска. И дори вълшебствата изглеждат в реда на нещата на фона на проблемите в обществото и  личните взаимоотношения между героите.

Рекордни продажби. Световни бестселъри. 8 пълнометражни филма. Така, на кратко, може да бъде описана равносметката от Огледалния свят на Роулинг.

Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица
Колко ли време е нужно, за да усети човек действителната страна на славата? Да почувства успеха си, да осъзнае, че е постигнал нещо голямо.

Някои го правят още с първите глъдки "звезден" въздух. На други им отнема още няколко постижения време. А трети се стараят никога да не осъществят среща с подобно чувство.

Изглежда, че Джоан е от тях. Авторката сякаш се стреми да остане в сянка, защото медийни изяви почти няма. Като един истински творец, тя се съсредоточава в писането, а не в камерите. Защото именно то е нейната страст.

Само преди няколко месеца стана ясно, че криминалният роман "Зовът на кукувицата", публикуван под авторството на Робърт Гълбрайт, всъщност е нейно дело. Ход, умишлено предприет, за да запази творението си от светлините на прожекторите и да получи истинска и безпристрастна критика.

Роулинг знае какво е да тръгнеш от нулата и да стигнеш върха. От самотна майка без работа и със 70 лири социални помощи седмично тя сама се превръща в щастливо омъжена майка на три деца. И милиардерка.

Тази година обаче отпада от класацията на Forbes, защото вече е със статут на милионер. Но не защото приходите ѝ са намалели, а защото 160 милиона паунда от тях е дарила за благотворителност. Постъпка, коментара за която оставяме на вас.

Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица
Талантливата писателка е преживяла много. И е постигнала още повече.

В своя статия, публикувана в уебсайта за дарения на самотни родители Gingerbread, тя разказва, че нищо в живота ѝ не я е направило толкова горда, колкото справянето с предизвикателството да отгледа сама първото си дете.

Споделя, че била заклеймена не просто като самотен родител, ами като самотен родител на обезщетения. А хората обичат да съдят, без да познават.

Първоначално била безработна, а след това започнала да преподава френски език. За нищо на света обаче не се отказала от Хари Потър - роман, отхвърлен от 9 издателства и публикуван едва от 10-ото. С уговорката, че едва ли ще постигне кой знае какъв успех, защото детските автори не се четат особено много.

4000 долара е хонорарът, който получава Джоан за дебютния роман. 105 000 долара е хонорарът, който дава американското издателство Scholastic за същата книга, което е най-голямата сума, плащана от тях за дебютен роман. Останалото е история, литература и математика.

Джоан Роулинг: самотната майка с вълшебна пръчица
Дж. К. Роулинг не може да замахне с лека ръка (и вълшебна пръчица) и да излезе от Света на магьосниците. Книгите приключиха, филмите бяха заснети, издадени бяха дори няколко допълнителни литературни творби, споменавани в романите: "Фантастични животни и къде да ги намерим", "Куидичът през вековете" и "Приказките на Барда Бийгъл".

Първата от тях ще оживее на голям екран и самата авторка в момента работи по сценария.

Става въпрос за серия нови филми, договор за които е сключен с Warner Bros. Информацията за момента гласи, че действието ще се развива 70 години преди началото на историята в първия роман за Хари Потър, а авторката допълва, че произведението няма да бъде предистория, а разширение за света на Хогуортс.

Ако искате да ви срещаме с историите и на други талантливи творци, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 21.09.2013|09:10
Ми добре се е справила с романа, хари потър наистина е много добър.
5
Не е посочен 20.09.2013|20:07
Велика писателка !
4
Не е посочен 20.09.2013|18:37
Абсолютно съм съгласна.
3
Не е посочен 20.09.2013|18:37
Наистина е удивителен автор!
2
Не е посочен 20.09.2013|17:36
Пишете по-често за писатели. Винаги е интересно да се чете за тях
1
Не е посочен 20.09.2013|17:00
Хари Потър е един от най-добрите бестселъри.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay