5 гинекологични състояния, които са по-често срещани, отколкото мислите

Дишайте дълбоко, ако получите някоя от тези диагнози

5 гинекологични състояния, които са по-често срещани, отколкото мислите

Посещението при гинеколог може да изглежда като проверка: лягате, отваряте си краката и чакате лекарската оценка на вашето здраве.

Сресиращо, със сигурност. Но посещението на лекаря ежегодно, дори на 6 месеца, е изключително важно за вашето здраве, тъй като гинекологът може да открие потенциални опасности, още докато са в зародиш и да ви спести много главоболия.

Дори да получите новини, че не всичко е наред, не се плашете. Няма нужда да се паникьосвате, почти всяка жена има някакъв гинекологичен проблем в определен етап от живота си. Въпросът е, каквото и да е, да се хване рано и да се предприемат съответните стъпки.

Ето някои често срещани диагнози, които не са толкова страшни, колкото си мислите:

1. Човешки папилома вирус (HPV)

HPV е толкова разпространен, че почти всички сексуално активни мъже и жени получават вируса в даден момент от живота си, а в повечето случаи HPV изчезва от само себе си и не причинява здравословни проблеми. Така че, ако теста ви за ЧПВ е положителен, не се плашете, а се консултирайте с лекаря си за това какво следва от тук нататък. 

А знаете ли, че дори да сте имали някои щам на HPV, все още можете да си сложите ваксина, тъй като ваксините са против "лошите" щамове, които причиняват рак. Ваксините обхващат най-рисковите щамове на ЧПВ, така че е препоръчителна.

2. Херпес

Повечето хора с генитален херпес дори не знаят, че го имат. Можете да прочетете подробна информация за гениталния херпес и да се убедите, че не е нищо страшно и определено не сте единствените, които го имат.

3. Миома

Повечето жени развиват миоми в даден етап от живота си. Подобно на предишните диагнози, също голяма част от жените дори не подозират, че имат миомни възли. Въпреки че не са нищо сериозно, миомите могат да станат и тежко състояние, ако не се следят. В повечето случаи, миомите просто се следят и се поддържат в същото положение, т.е. спира се развитието им. Добрата новина е, че миомите почти винаги са доброкачествени образования.

4. Синдром на поликистозните яйчници

СПКЯ е едно от най-често срещаните ендокринни разстройства при жените по света. Въпреки че засяга само 8-20% от жените в репродуктивна възраст, според Световната здравна организация, броят на жените със
СПКЯ се увеличава. Това състояние е причинено от хормонален дисбаланс.

Подобно на миомите, поликистозните яйчници също са доброкачествени. Това означава, че нямат нищо общо с рака. Основните симптоми са нередовен цикъл и прекалено болезнена менструация. Кистите могат лесно да се видят чрез ултразвук, което прави диагностицирането сравнително лесно. Притеснителният факт при
СПКЯ е, че може да се отрази на плодовитостта на жената. Затова колкото по-рано бъде открит проблема и започнете лечение, толкова по-леко ще мине всичко.

5. Хламидия

Във всяка група жени на възраст от 15 до 25 години, най-малко 3% имат положителен резултат на изследването за хламидия. Това е поредното заболяване, което може да бъде безсимптомно, но то причинява увреждания, без дори да подозирате. Затова е важно да обсъждате този въпрос с лекаря си. Хламидията се лекува с антибиотици, така че не се притеснявайте, ако теста ви е положителен. Най-важното е да се лекувате навреме.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay