6 неща, които всяка жена трябва да знае за рака на маточната шийка

Важно е да сме информирани

6 неща, които всяка жена трябва да знае за рака на маточната шийка

Смъртните случаи от рак на маточната шийка са повече, отколкото предполагаме. Повече от 4000 жени умират всяка година от рак на шийката на матката и много лекари се опасяват от по-нататъшно повишаване на тази цифра. Редовното посещаване на лекар и редовното взимане на цитонамазка могат да спасят живота ви. Еспертите смятат, че 93% от случаите на рак на маточната шийка могат да бъдат предотвратени. Когато е хванат на време, ракът на маточната шийка е лечим. Ето 6 неща, които трябва да знаете и да правите, за да бъдете здрави:

Може да не се нуждаете от цитонамазка всяка година, но се нуждаете от консултация с гинеколог

В зависимост от възрастта ви, може да не се налага да си правите цитонамазка всяка година, но това в никакъв случай не отменя посещението при гинеколог. Повечето жени смятат, че щом не се нуждаят от цитонамазка, не се нуждаят от преглед като цяло. Това е толкова грешно.

Ако сте над 30, уверете се, че вашият лекар ви прави както цитонамазка, така и тест за човешки папилома вирус

Почти всяка жена получава човешки папилома вирус в даден момент от живота си. Той се разпространява чрез вагинален, орален и анален секс. Най-често промените в клетките се получават от този вирус, след като вируса остане в тялото 10 години. Само 13 от 40 вида HPV могат да доведат до рак на шийката на матката, а само 10% от инфекциите, причинени от тези високорискови щамове, ще доведат до аномалии в цервикалните клетки.

Спите с нов мъж? Използвайте презервативи

Може да не знае, че има HPV и да го предаде на вас. Няма тест за HPV за мъже и единственият начин, по който могат да разберат, че го имат, е наличието на генитални брадавици, които не винаги се появяват. Затова винаги използвайте презервативи.

Никога не сте прекалено възрастни за ваксина

Одобрена е серия от 3 инжекции за момичета и жени на възраст от 9 до 26 години. Но ако сте по-възрастни и не сте в моногамна връзка, помислете за получаване на ваксината. Заслужава си да бъдете спокойни.

Променливият цикъл може да бъде предупредителен знак

Прекалено тежката менструация или зацапването след секс може да са ранни симптоми на рак на маточната шийка. Ракът на маточната шийка има много трудно забележими симптоми, които често се обясняват чрез стрес или ПМС. Ако имате дори леки притеснения посетете гинеколог.

Има и други неща, различни от секса, които ви подлагат на риск

Ако имате HPV  и пушите или хората около вас пушат, рискът се увеличава, тъй като тютюневият дим отслабва имунната система и организмът ви не е способен да се бори. Не стойте на места, на които се пуши и не позволявайте на никого да пуши в дома ви.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay