7 симптома на заболяване на щитовидната жлеза, които не бива да игнорираме

Вижте кои са те

7 симптома на заболяване на щитовидната жлеза, които не бива да игнорираме

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормоните, които регулират метаболизма ви, телесната температура и пулса. Ако работата й е нарушена, това може да доведе до тежки последици за вашите органи: черния дроб, червата, бъбреците, репродуктивната система, сърцето и дори мозъка.

Днес ще ви представим списък със симптомите, които не трябва да пренебрегвате, ако искате да избегнете сериозни здравословни проблеми:

1. Умора и раздранителност

Болестите на щитовидната жлеза могат да повлияят на енергийните ви нива и настроение. Хипотиреоидизмът предизвиква усещане за умора и загуба на сила, придружен от чести проблеми със съня и раздразнителност.

2. Промени в сърдечната честота

Хормоните на щитовидната жлеза засягат почти всички органи в тялото и могат да променят сърдечната честота. Хората с наскоро проявено нарушение на щитовидната жлеза може да забележат, че честотата на сърдечния им удар е станала по-малка от обичайното или, напротив, значително се е увеличила.

3. Значителна загуба на тегло или увеличаване на теглото

Драстичното изменение на теглото е един от най-честите симптоми на заболяване на щитовидната жлеза. Увеличаването или намаляването на теглото, което се случва в кратък период от време, може да доведе до твърде ниско или твърде високо ниво на хормони на щитовидната жлеза.

4. Суха кожа и крехки нокти

Сухата кожа може да е признак на проблеми с щитовидната жлеза. Също така трябва да се тревожите, ако ноктите ви станат прекалено крехки, с видими вертикални линии по повърхността.

5. Проблеми с регулирането на температурата на тялото

Болесттите на щитовидната жлеза могат да увредят способността на организма ви да регулира температурата си. Възможно е да имате студени тръпки или, обратно, да имате излишно изпотяване и отвращение към горещини.

6. Оток на шията

Отокът или разширяването на областта на шията е видим признак за проблеми с щитовидната жлеза. Не забравяйте да обърнете внимание на такива симптоми!

7. Мускулни болки

Проявите на хипотиреоидизъм могат да включват болки в различни части на тялото. В повечето случаи тези симптоми са свързани с подуване на мускулите или тумор, който притиска нервите.


Как да проверите функцията на щитовидната жлеза у дома:

Въпреки че този метод за проверка на щитовидната жлеза далеч не е съвършен, е лесно да се направи и напълно безвредно за вашето здраве. В периода между 22:00 и 00:00 часа вземете 5% разтвор на йод и направете йодна мрежа върху китките си. Сутрин проверете дали йодът все още е там. Ако той е изчезнал, това е знак за недостиг на йод.

Споменатите по-горе симптоми не могат да формират основа за диагноза, тъй като те са много подобни на симптомите на някои други заболявания. Ако обаче имате някой от тях, определено не бива да пренебрегвате ситуацията - консултирайте се с Вашия лекар и проверете възможно най-бързо!


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay