Вижте какво може да означава тази издутина на китката ви

Може да е повод за притеснение

Вижте какво може да означава тази издутина на китката ви

Когато на дланите, китките или пръстите ни се появят рани или подутини, имаме склонността да ги смятаме за наранявания, ухапвания от насекоми или мехури, причинени от работа. Тези симптоми обаче могат да са показател за по-сериозни здравословни проблеми.

Ето защо трябва да третирате този проблем с голяма сериозност!

Медицинската наука нарича това хигрома (киста) на китката. Това е доброкачествена формация, която приема формата на капсула или киста. Малко хора знаят, че подобни обазувания не са само естетически недостатък: те могат да представляват реална заплаха за вашето здраве. 

Къде може да се появи? 

Най-често издутината се появява на китката и може да се усеща опъната или мека на допир. Но в редки случаи може да се развие и на следните места:

На повърхността на дланта - в центъра или по-близо до палеца

На вътрешната повърхност на пръстите - в областта на фаланга или кокалчето.

Причини за появата:

Причините за появата на киста не винаги са лесни за определяне. Но има няколко основни фактора, известни на съвременната медицина:

Присъща слабост на костната артикула;

Скорошно нараняване, изкълчване или неправилно излекувана костна фрактура;

Дегенеративни заболявания на ставите и възпаление на меките тъкани на китката;

Продължителни повтарящи се движения на китката (често срещан фактор сред музиканти, шивачки и тези, които работят много на компютъра).

Симптоми

Обикновено бучата изглежда,че се образува без видима причина. Известно е, че скоростта на растеж на кистата варира. Понякога тя може да остане непроменена в продължение на няколко години, докато в други случаи образуванието може драстично да се увеличи в размер само за няколко дни.

Появата на бучката е придружена от следните симптоми:

Трудности при свиване на пръстите или китките;

Кожата на бучката става червена и започва да се отлепва;

Тъпа болка, поради дразнене на околните тъкани;

Повишена или намалена чувствителност на кожата, причинена от факта, че нарастващата киста оказва натиск върху кръвоносните съдове и нервните окончания.

Диагностициране

Въпреки че няма риск кистата да се развие в злокачествен тумор, не трябва да отлагате посещение при лекаря. Обикновено диагностицирането на хигрома не води до никакви затруднения, дължащи се на очевидния характер на симптомите. Препоръчваме Ви да се консултирате с хирург или със специалист, за да определите причината за заболяването и да предприемете стъпки за получаване на ефективно лечение.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay