Здравословните проблеми, които водят до загуба на паметта

Кои състояния влошават паметта?

Здравословните проблеми, които водят до загуба на паметта

Случвало ли ви се е да преминете през период от живота си, в който паметта ви да е изключително слаба? Проблемът може да се крие в тежко депресивно състояние или пък здравословен проблем.

Има определени болести, които могат допълнително да отслабят човешката памет. А честият провал при запомнянето на елемантарни аспекти от ежедневието може да е индикация за наличие на здравословен проблем.

Вижте кои са трите състояния, които могат да бъдат характеризирани със слаба памет.

1. Депресия

Здравословните проблеми, които водят до загуба на паметта

Хората, които се борят с депресивно състояние, имат по-ниски нива на серотонин и норепинефрин в организма си. Това са двата невротрансмитери, които помагат за подобряване на бдителността и концентрацията.

Други симптоми, които съпътстват депресията, са безпокойство, раздразнителност, проблеми със съня, ниско самочувствие. Ако тези състояния са характерна част от ежедневието на един човек в продължение на повече от две седмици, е напълно вероятно той да страда от депресия.

2. Хипотиреоидизъм
Това е състоянието, познато още като "намалена функция на щитовидната жлеза”. Тиреоидните хормони са тези, които контролират работата на метаболизма. Ако тяхната стойност е ниска, на хранителните вещества им отнема повече време, за да стигнат до мозъка.

Симптомите, съпътстващи заболяването, са качване на килограми, умора, суха кожа, загуба на коса и постоянно усещане за студ.

3. Сънна апнея

Здравословните проблеми, които водят до загуба на паметта

Апнеята по време на сън представлява дихателна пауза с продължителност повече от десет секунди. Голям дял от хората, които се оплакват от проблеми с паметта, са диагностицирани с това състояние. То се характеризира със затваряне или стесняване на дихателните пътища, което понижава нивото на кислород в мозъка.

Други симптоми, които придружават сънната апнея, са хъркането, сутрешното главоболие и умората.

Ако тази статия ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay