Не игнорирайте тези 8 сериозни причини за подуване

Подуването не е за подценяване

Не игнорирайте тези 8 сериозни причини за подуване

Били ли сте някога надути като балон или краката ви не са се побирали в обувките? Това е подуване, причинено от натрупване на течност в тялото.

Ето най-честите причини за подуване и как да се отървете от него:

1. Сол

Препоръчителната доза сол е 5 грама или 1 ч.л. Ако приемем повече сол с храната, тялото ни започва да натрупва течности.

Какво можете да направите: Ограничете консумацията на сол. Ако храната ви е безвкусна, добавете билки и подправки, а не сол.

2. Алергия

Ако подуването е придружено от сърбеж и зачервяване, това е алергия.

Какво можете да направите: Ако подуването бързо се развива и засяга врата и лицето, се нуждаете от спешна медицинска помощ. Ако отокът е малък, антихистамините ще ви помогнат.

3. Хормони

Хормоналния дисбаланс е друга причина за натрупване на течности в организма. Ако имате подут корем, подути крака или сте качили няколко килограма, най-вероятно се дължи на хормоните.

Какво може да направите: Променете менюто си. Консумирайте храни, богати на протеини и намалете количеството на сладките, пикантни и солени храни. Посетете вашия ендокринолог или гинеколог, който ще назначи лечение.

4. Проблеми с бъбреците

Отокът, който се появява на лицето предимно сутрин, може да означава проблеми с бъбреците. Освен това може да забележите болка в гърба и промяна в цвета на урината.

Какво можете да направите: Спазвайте диета. Спете по гръб (спането по корем може да доведе до подуване на лицето ви). Посетете нефролог.

5. Проблеми със сърцето

Отокът на краката и корема може да покаже сърдечни заболявания, ако е придружен от болка в гърдите, умора или задух.

Какво можете да направите: Такива състояния не бива да се лекуват у дома. Трябва да посетите кардиолог.

6. Лекарства

Подуване може да възникне в резултат на приемането на определени видове лекарства - например, антипиретични, аналгетични или противозачатъчни хапчета.

Какво можете да направите: Ако лекарството причинява подуване, консултирайте се с лекар. Може би то може да бъде заменено с аналог, който не дава такива странични ефекти.

7. Начин на живот

Хората, които трябва да прекарат голяма част от деня на крака, могат да имат оток на краката.

Какво можете да направите: Хората с такава работа трябва да имат редовни почивки. Препоръчва се също така да спрете кръстосвате краката си. Ако стоите много през деня, се възползвайте от възможността да седнете, да направите масаж и да носите удобни обувки и чорапи за компресия.

8. Дехидратация

В началния етап на дехидратация, тялото ви започва да натрупва течност за по-късно. В резултат на това глезените, китките и долната част на корема ви могат да се подуят.

Какво можете да направите: Пийте поне 1,2 литра вода на ден и избягвайте кафе, алкохол и газирани напитки.

Не забравяйте, че подуването не винаги показва патология и може да се появи дори при здрави хора по време на горещо време поради неподходящи обувки или след консумиране на големи количества течни и солени храни.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay