Червеното вино, черният шоколад и малините забавят болестта на Алцхаймер

Учените стигнаха до заключението, че консумирането на червено вино и черен шоколад забавя процеса на болестта на Алцхаймер.

Червеното вино, черният шоколад и малините забавят болестта на Алцхаймер

Според експертите от медицинския център към университета в Джорджтаун причината за това забавяне е ресвератролът, който се намира в някои храни като гроздето, виното, малините и черния шоколад. При изследването учените открили, че това естествено съединение забавя психическото разстройство при заболелите от Алцхаймер.

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин - естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина.

Екипът смята, че ресвератролът намалява способността на вредните имунни молекули да пробият мозъчната тъкан, която вече е ощетена от възпалението причинено от болестта. Учените вярват, че ощетяването се предизвиква от насъбралите се анормални протеини, които увреждат и унищожават невроните. От изследването става ясно още, че молекулите може да предизвикат възпаление в кръвта, която достига до кръвно-мозъчната бариера. Ресвератролът обаче блокира тази бариера и намалява нивото на протеините да я пробият. Така спира и вредните възпалени молекули да пробият мозъчната тъкан.

В изследването били използвани специфични молекули от цереброспиналната течност взета от участниците заболели от Алцхаймер. Участниците били разделени в две групи. Една група, 19 души използвали плацебо, а другите 19 души цяла година били третирани с ресвератрол количество равно на 1000 бутилки червено вино. Резултатът показал, че пациентите, които използвали ресвератрол имали 50 процента по-малко протеини способни да пробият кръвно-мозъчната бариера.

Източник: БГНЕС

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay