Могат ли бременните да дадат шанс на алкохола?

Бременност и алкохол - отново

Могат ли бременните да дадат шанс на алкохола?

Пиенето на алкохол по време на бременност е свързано с повишен риск от спонтанен аборт, преждевременно раждане и ниско тегло на бебето при раждането му. Но има и противоречиви данни за това колко алкохол може да пие една бременна жена и дали това е безопасно за нея, съобщава physorg.com.

 

Ново изследване проучва количеството алкохол, които жените пият по време на бременността си, като разглежда ефекта, който има върху децата им.

 

Изследователи в Дъблин са наблюдавали повече от 60 000 бременни жени 10-12 седмици след зачеването. Жените са били запитани какъв е техният начин на живот, независимо дали работят, каква е тяхната народност, както и техните навици преди да забременеят. Тези данни са сравнени с данните от рождението със записи за специални грижи за бебето.

 

Макар че около една пета от тези жени казват, че те никога не са пили, 71% твърдят, че случайно са употребявали алкохол (0-5 единици на седмица). В рамките на тази нискоалкохолни група е имало един случай на фетален алкохолен синдром, така че е вероятно някои от жените да подценяват количеството алкохол, което са изпили.

 

Като цяло фетален алкохолен синдром се получава по-често от очакваното в това проучване, което показва, че бременните най-вероятно не са съвсем искрени с медицинския персонал.

 

10% от бременните жени пият умерено количество алкохол (6.20 единици на седмица). Тези жени са по-склонни да пушат, да работят и да имат частно здравеопазване в сравнение с тези, които никога не пият. Само 2 от 1000 са изпивали повече от 20 единици на седмица. Тези жени най-вероятно са млади и са използвали наркотици.

 

Пиенето на умерени или големи количества алкохол най-често е при майки с първа бременност - което не е изненадващо, нежеланата бременност често е съпроводено с пиене. Но това е свързано и с преждевременно раждане, а оттам и всички проблеми - преждевременно родените бебета са с повишен риск от заболявания в зряла възраст.

 

Проф. Мърфи казва: "Това проучване подчертава необходимостта от подобряване на откриване на злоупотребата с алкохол по време на бременност и за ранна интервенция, за да се намали рискът за развитието на плода. Ние препоръчваме допълнителни изследвания, за да сме сигурни, че дори и малки количества алкохол могат да се считат за безопасни. "

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay