Райското пръскало - колко малко ни дели от Рая

Неустоимо и възхитително

Райското пръскало - колко малко ни дели от Рая

Планината и преходите за мен са нещото, което ме кара да се чувствам истински живееща. Но от изключително значение са и красивите гледки и местности. Мястото, на което имах възможността да отида, е наистина божествено красиво и напълни очите ми. Самото му име подсказва за това. Кръстено е Райското пръскало и определено там се чувстваш като в Рая. 

Само че, за да стигнеш до този Рай, е нужно малко да се потрудиш. Както казват, безплатен обяд няма. Моя отправна точка бе град Карлово. От там се тръгва по екопътека Национален парк Централен Балкан. Преходът е около 4 часа с почивките. Не е малко, не е и чак толкова много, но наистина си струва.

Докато вървях, не поглеждах нито за миг в краката си. Те сами ме водеха, защото очите ми бяха заети с това да гледат прелестната природа, от която ми се завиваше свят. Пътят лъкатушеше ли, лъкатушеше, а очите ми не спираха да попиват тази божествена, неземна красота. 

Райското пръскало - колко малко ни дели от Рая

Маршрутът не е много труден. Единственото, което е необходимо, за да го минете, е да сте наспали добре (препоръчително е да е било в Карлово, защото там въздухът и хората са други), да имате пълна раница със сандвичи и вода и мотивация, а нея няма как да я нямате. Величествеността на Централен Балкан ще Ви завладее още в началото.

Вече съм на финалната права. Силите ми вече са на привършване, но си казвам, че още малко и съм там. Стигнахме хижа "Рай", настанихме се набързо и с нетърпение потеглихме нагоре - към самото Пръскало.

Райското пръскало - колко малко ни дели от Рая

От хижата има страхотна гледка към него. За по-малко от половин час стигате до него. И ето, вече го виждам, гледам как разпръсква водите си.Те падат от невероятната височина от цели 124,5 метра и създават неописуема красота и удивление у туриста. Аз ходих на първи юни и беше пълноводен. Може би точно пролетта и лятото са най-подходящите сезони да го посетите. 

С благодарен поглед поглеждам отново Пръскалото, Балкана и благодаря сърдечно, че успях да направя деня си наистина божествен. Не, не аз, планината го направи!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay