Вдъхновението съществува

А стилът се придобива, възпитава и отглежда

Шапка, блуза, жилетка и чанта Zara, очила Mango, шал яка Oysho.
Шапка, блуза, жилетка и чанта Zara, очила Mango, шал яка Oysho.

Може и да не сте пристрастени към модата, но със сигурност тя присъства под една или друга форма в ежедневието ви. Днес ще ви срещнем с една дама, която на пръв поглед живее, за да експериментира с тенденциите и да измисля свои собствени оригинални комбинации. Ива Петкова от доста четения блог Inspiration Exists споделя по какъв начин присъства стилът в нейния свят и дефинира своите предпочитания спрямо облеклото.

С какво друго се занимаваш извън блога?
Блогът заема малка част от ежедневието ми и е онова лично пространство, в което колекционирам собственото си вдъхновение и интерпретациите върху него - един вид база данни, която да подпомогне по-нататъшните ми модни хрумвания. Работата ми е в сфера, доста отдалечена от модата, но също е интересна и това ми позволява да поддържам баланса и да съм здраво стъпила на земята.

Винаги ли си имала афинитет към модата?
Смея да твърдя, че винаги съм имала афинитет към модата и дълго време точно това беше сферата, към която исках да се насоча професионално. Последните години възобнових тази страст,  след период на известен застой и липса на развитие в тази посока. Създадох
Inspiration exists и всичко се промени.

Настъпи есенно-зимният сезон. Кои са елементите и цветовете в облеклото, на които най-много разчиташ?
През последните години любимият ми елемент от есенно-зимния гардероб е полото и съм изключително доволна, че се завръща в колекциите на дизайнерите с пълна сила. Докато миналата есен залагах на чорапите като основен акцент, тази година фаворит са ми шапките във всякакви разновидности. Както и якичките– остри или обли, тип Питър Пан, които се прикачат към блузи или рокли. Цветовете, които преоткривам с голяма радост този сезон, са дълбоките, наситени нюанси на скъпоценните камъни – изумрудено зелено, кралско синьо, патладжанено лилаво, бургундско червено.

Вдъхновението съществува

Кои са комбинациите в облеклото, на които не изневеряваш сезон след сезон?

Стилът ми е експериментаторски, подчинен на желанието ми да бъда различна и да влизам в разнообразни роли. Затова и няма комбинации, на които да съм вярна.

Кой артикул би нарекла "класически”?
Колкото и банално да звучи – малката черна рокля, която е неизменно присъстващ артикул в гардероба на всяка уважаваща се дама.

Кои са дрехите и аксесоарите, в които си заслужава да инвестираме?
Това са онези артикули, които говорят вместо теб. За едни това са палто с класическа изчистена кройка, обувки, чанта, часовник, очила, за други - естествени кожи, масивни бижута, скъпи материи. Няма универсална формула, зависи от това какво послание искаш да оставиш.

От къде пазаруваш своите дрехи?
Привързана съм към личния контакт с дрехата и затова не пазарувам през интернет. Имам няколко марки, на които залагам в момента и досега не са ме разочаровали –
Zara, Mango, Benetton, Sisley, Nine West за обувки, Parfois за бижута. След стъпването на H&M на българския пазар през март 2012 г., всички, от които бих искала да пазарувам и у нас, ще са налице.

В коя държава стилът на обличане те е спечелил?
Определено
в Италия – харесва ми усещането за една непосредствена лекота и финес, без излишен напън или вложено старание. Хората там сякаш притежават вроден стил и чувство за естетика.

Кои са любимите ти персонални модни блогове?
Допадат ми дами с безкомпромисен стил и с ясна визия за това какво представляват и какво впечатление искат да оставят, независимо от мнението на другите
. От популярните блогове харесвам Chicmuse, Northern Light, Love aesthetics, Style Bubble, Marian Kinogo.

Най-интересното място, на което те е отвеждал блогът ти?
Поддържам рубрика, наречена
My Sofia, в която отразявам различни събития от софийския живот. Покрай нея се срещнах с много талантливи български дизайнери на дрехи и бижута, които поддържат надеждата ми, че и тук нещата ще почнат да се реализират по правилен начин. Ценя своя блог, не защото ме отвежда на интересни места, а защото ме среща с интересни хора.

Кой е най-големият комплимент, който си получавала?
Получавала съм редица комплименти за начина, по който се обличам, но не съм човек, който се впечатлява от тях.
Смятам, че неразделна съставка от добрия личен стил е правилното чувството за самопреценка за начина, по който изглеждаш и увереността, че си постигнал визията, към която си се стремил, без да се влияеш от одобрението и поощрението на другите.

Усещането за стил придобива ли се или задължително е вродено у някого?
Не смятам, че усещането за стил е изначално вродено – то е функция на средата, в която си израснал, на възпитанието, което се получил, на твоето лично себеусещане и вътрешна нагласа към красивото. Стилът се придобива, възпитава и отглежда
. Просто е нужно време, положени усилия и свобода на съзнанието.

Има ли нови имена в сферата на дизайна, чиято работа следиш с интерес?
Последните години следя с голям интерес работата на Haider Ackermann, смятам че е изключително талантлив дизайнер с голямо бъдеще, също така ми допада Pedro Laurenco, както и Oliver Rousteing, новият дизайнер на Balmain.

Кои са дизайнерските колекции, от които би си "откраднала” по нещо за предстоящите зимни месеци?
Бих си откраднала цялата колекция на
Givenchy, една от най-силните колекции през последните години. Също така не бих отказала и по нещичко за ежедневието от Celine, Chloe и Jil Sander.

Вдъхновението съществува

Какво те дразни в облеклото на българските жени, които виждаш по улицата?
Определено има българки, които впечатляват с гардероб и възможности, но малцина от тях могат да се похвалят със собствен стил.
Това, което ме дразни основно, е недостигът на смелост да се експериментира с новите, все още непопулярни тенденции и комбинации. Наблюдавам отхвърляне на различно обличащите се, поради собственото модно невежество, както и липсата на цялостна визия за облеклото. Общо взето при повечето жени то е сбор от елементи без ясни взаимовръзки и общ замисъл.

Какво те отблъсква в модата?
Модата има привлекателна и лъскава фасада, но в сърцевината си е бизнес, суров и безкомпромисен, като всеки друг. Докато се движа по нейната повърхност, модата запазва своето очарование и точно така искам да остане, поне за момента.

За какво мечтаеш, но все още не си го постигнала?
Опитвам се да не мечтая, а да поставям цели, да ги следвам и постигам. Емоцията от осъществяването на една мечта обаче е несравнима. Именно това осъзнах тези дни, покрай обзелата ме еуфория от предстоящото събитие на 11.11.2011 г. под лейбъла на
Pop Up Shop. То ще се превърне в реалност, благодарение на моята приятелка и блогърка Мира от Thrift Queen’s Closet и с подкрепата на страхотните ми приятелки.

29 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay