Вкусно брауни със солен карамел

Соленият карамел стана изключително популярен напоследък и има защо- има неповторим вкус. Всъщност главният герой в този десерт е именно соленият карамел, а браунито просто е чудесна основа. 

Ето как да приготвите вкусно брауни със солен карамел: 

Необходими продукти:

За браунито:

Спрей за готвене

1 1/2 ч. пръчици масло

1 1/2 ч. захар

1/2 ч. какао на прах

4 яйца

2 ч.л. ванилов екстракт

3/4 ч. брашно

щипка сол

За карамеления сос:

1 ч. захар

1/4 ч. вода

4 с.л. масло

1/4 ч. сметана

морска сол, за поръсване отгоре

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180 градуса и напръскайте тавичка със спрей за готвене. В средна тенджера на слаб огън разтопете маслото. Отстранете от огъня и оставете да се охлади за 4-5 минути.

Разбъркайте какаото на прах и захарта, докато се смесят. Постепенно добавете яйцата и ванилията. 

В средна купа смесете брашно и сол. Постепенно добавете сместа към тестото за брауни, като разбърквате, докато се комбинира добре.

Изсипете в подготвената тава и печете 35 до 40 минути. Оставете браунито да изстине.

Направете карамеления сос: 

В малка тенджера добавете захарта и водата и разбъркайте с дървена лъжица, за да се смесят. Оставете да заври, като разбърквате често. Увеличете котлона и оставете сместа да стане златиста, без да разбърквате, още 4- 5 минути.

Изключете котлона и добавете маслото и сметаната. Оставете леко да се охлади в тигана, докато започне да се сгъстява, след което изсипете върху охладеното брауни. Поръсете обилно с морска сол.

Оставете карамеления сос да стегне за поне 20 минути, преди да нарежете десерта. 

Да Ви е сладко!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay