Време е да спрем да вярваме на тези 10 мита, свързани с косата

Всичко това е лъжа!

Време е да спрем да вярваме на тези 10 мита, свързани с косата

От детска възраст сме научени, че косата ни няма да бъде хубава, ако я мием твърде често и подходящата грижа може да направи чудеса за обема на косата. Повечето от тези "истини" обаче се оказаха само митове.

Събрахме най-популярните митове за грижа за косата:

Мит 1: Колкото повече подстригваме косата си, толкова повече ще расте

Тъй като косата расте от корените, а не от краищата, подстрижката не влияе на растежа по никакъв начин. В допълнение, противно на общоприетото схващане, бръсненето на главата не оказва влияние върху гъстотата на косата, тъй като броят на космените фоликули е генетична черта.

Мит 2: Естественото изсъхване на косата е по-полезно от сушенето със сешоар

Ако имате къса коса, която изсъхва за няколко минути, не е необходимо да използвате сешоар. Въпреки това, за предпочитане е да се изсушавате косата, тъй като водните молекули, проникващи в структурата на космите, буквално измиват кератин от тях, което ги прави крехки и сухи.

Мит 3: Косата привиква към шампоана

Тъй като косата, подобно на ноктите, се състои от мъртва тъкан, не може да има "привикване". С други думи, ако миете косата си с един и същ шампоан дълго време, косата ви няма да се цапа по-бързо или да расте по-бавно. Много фактори могат да повлияят на това, но не и на "навика" на косата към определена марка шампоан.

Мит 4: Сухият скалп е основна причина за пърхота

Тук всичко е точно обратното. Пърхотът се появява при хора с мазен скалп. Така че, когато се появи този проблем, спрете да използвате масло за коса, което, противно на очакванията ви, само влошава ситуацията.

Мит 5: Краищата на косата могат да бъдат възстановени

Можете да затворите разделените краища за известно време с помощта на специални маски или масла. За да се отървете от тях, обаче, трябва да подстригвате косата си от време на време.

Мит 6: Честото разресване е полезно за косата

Прекалено честото разресване разнася мазнината по косата и се замърсява много по-бързо. Въпреки това, разресването само по себе си не засяга здравето на косата и дори може да причини много вреди. Ето защо е по-добре да разресвате косата си, само когато е необходимо. В този случай малка част от мазнината ще се разпределя по косата, което ще й помогне да изглежда блестяща, но не и мръсна.

Мит 7: Подходящата грижа ще направи косата ви по-плътна

Плътността на косата, както и броят на космените фоликули, е генетична черта, така че качеството на грижата не може да повлияе по никакъв начин. Но продуктите за грижа за косата се справят перфектно с придаването на обем на косата ви.

Мит 8: Колкото по-често миете косата си, толкова по-мазна става

Точно като цввта, плътността и къдриците, количеството мазнина, отделено от мастните клетки, е генетично. Затова, за съжаление, честото или рядкото измиване не оказва влияние колко бързо косата ви ще се замърси. Въпреки това, правилно избраната грижа може да настрои работата на мастните жлези така, че косата ви да се цапа по-бавно.

Мит 9: Ако откъснете бял косъм, ще пораснат 2 или 3 на негово място

Тъй като количеството косми за всеки човек не зависи нито от грижата, нито от правилното хранене, няколко косми не могат да растат вместо един. Въпреки това, все още е по-добре да не късате бялата коса, защото може да повредите фоликула или да предизвикате врастване на космите.

Мит 10: Студената вода затваря накъсаните косми и прави косата по-гладка

Тъй като косата се състои от мъртва тъкан, нито студената, нито горещата вода могат да повлияят на състоянието на космите.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

7 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay