Всичко за витамините

Витамините са особени вещества, чието отсъствие в храната предизвиква болести

Всичко за витамините

Днес са известни около 20 витамина, които са разделени в две големи групи: водоразтворими- витамините C, P и тези от групата B, и мастноразтворими- А,Д, Е и К. 

В различните продукти, с които се храним, се намират не само витамините, а и техните предшественици, т.н. провитамини. Пример за провитамин е каротинът в морковите. 

Ако не набавяме витамини на организма, могат да се получат сериозни нарушения. Но съществува и обратния ефект, при приемането на по-големи дози витамини от потребностите ни. 

Източници на витамини:

Витамин А

Източници на витамин А от животинските продукти- краве масло, жълтък от яйце, черен дроб, някои видове риба и други.  От растителните продукти, богати на витамин А са морковите, доматите, салатите, спанакът, зеленият лук, магданозът и др. 

Витамин B

Източници на витамин B са преди всичко зърнените продукти, бобвите растения, жълтъкът на яйцето, дрождите и др. 

Витамин C

Доста често има липса на витамин C в човешкия организъм. Решението на проблема е ясно: храни, богати на витамин C. А те са: лимони, спанак, коприва, ряпа, алабаш, зелен лук, магданоз, репички, марули, картофи, пресни плодове (ябълки, портокали, мандарини и др.)

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay