Всичко, което трябва да знаете, ако детето ви развие „лаеща кашлица“

Звучи ужасно, но не е чак толкова страшно

Всичко, което трябва да знаете, ако детето ви развие „лаеща кашлица“

Лаещата кашлица е едно от онези неща, за които вероятно никога не сте чували, преди да станете майка и никога няма да забравите, след като сте се сблъскали с него. 

Не само, че има странно име, но и "лаещата" кашлица звучи доста страшно. Наистина е страшно за родителите, но звучи по-страшно, отколкото е в действителност. Лаещата кашлица, наричана още ларинготрахеит, е вирусно заболяване, което обикновено се причинява от вируса на параинфлуенца. Може да се прояви на всяка възраст при децата, но е най-често срещано между 6 месеца и три години. 

Лаещата кашлица може да предизвика хрема, задръстване, температура и звучене като "лаене" на кашлицата, причинена от възпаление в гласовата кутия и трахеята на детето. 

Как се лекува?

Ако детето ви има такава кашлица, не се паникьосвайте, има няколко процедури, които можете да опитате у дома. Първо е важно да се уверите, че детето ви пие много течности и ако има висока температура, трябва да му дадете температуропонижаващи лекарства. Използвайте овлажнител през нощта, за да се опитате да добавите влага във въздуха в стаята или пуснете горещ душ и седнете в запълнената с пара стая с детето си в продължение на 10 до 15 минути, за да се опитате да отворите дихателните пътища малко.

Въпреки това, не залагайте на самолечението и заведете детето на лекар възможно най-скоро. Ако Вашият лекар диагностицира вашето дете с лаеща кашлица, вероятно ще предпише перорален стероид като дексаметазон, който може да намали възпалението. Това не е магическо средство, което ще подобри състоянието на детето веднага, но би трябвало да започне да намалява възпалението в дихателните пътища след няколко часа.

В повечето случаи, лаещата кашлица е леко заболяване, просто звучи страшно. Все пак, не подценявайте ситуацията и посетете лекар.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay