Възможно ли е да пиете прекалено много вода и какви са страничните ефекти

Възможно ли е да пиете прекалено много вода и какви са страничните ефекти

Постоянно чуваме, че трябва да пием много вода- от приятели, родители, лекари, треньори, по телевизията, в интернет и т.н. Но възможно ли е да прекалим с водата? През 2007 г., в Калифорния, една жена умира от хипонатриемия или водна интоксикация, след като участва в състезание за пиене на вода. Случаи като този са изключително редки, но все пак трябва да се внимава с количеството вода, която пиете за кратък период от време. 

Да, има такова нещо като прекалено много вода

Водната интоксикация възниква, защото пиенето на необичайно голямо количество вода промива системите в тялото и нивото на натрий в организма пада до опасно ниско ниво. Тялото се нуждае от натрий, за да контролира кръвното налягане и други важни функции, като мускулните контракции, например. Хипонатриемия е много опасна. Може да доведе до изпадане в безсъзнание, кома и дори смърт.

Симптомите включват гадене и главоболие

Достигането до състояние на хипонатриемия е трудно. За да стигне до точката на водна интоксикация, човек трябва да изпие толкова много вода, че да му се гади и дори да повърне. Други симптоми включват главоболие и сънливост.

Гаденето, докато пиете прекалено много вода, е част от системата за контрол и баланс на тялото, която ни пречи да навредим на себе си. Жаждата се появява, когато тялото ни се нуждае от повече течности, а когато имаме достатъчно или малко повече от достатъчно, започва да ни се гади. Винаги слушайте тялото си и не се насилвайте да пиете повече вода. Ако го направите, ще се почувствате зле.

Ако изпитате някой от споменатите симптоми, след като изпиете голямо количество течност, може да сте прехидратирани. В този момент е от решаващо значение да спрете да пиете и веднага да потърсите помощ.

Лимитът ви зависи от няколко фактора

Няма универсално ограничение за количеството вода, което можете да изпиете, преди да стане опасно. Лимитът на всеки човек зависи от неща като пол, възраст, ниво на активност и т.н. 

Има някои знаци, които показват, че сте достатъчно хидратирани и е време да забавите приема на вода. Например, ако урината ви е почти прозрачна, това означава, че вече сте достатъчно хидратирани. 

Важно е да се хидратирате добре преди, по време на и след физическа активност, тъй като губите много електролити, чрез потенето. 

В случай на екстремна жажда, консултирайте се с лекар, преди да приемете голямо количество вода, което може да доведе до хипонатремия.

Придържайте се към правилото за 2 литра вода на ден

Средно, 8 чаши вода или 2 литра, са достатъчни за един човек. Разбира се, това зависи от пол, възраст и други, но това е средното количество, което трябва да приемате.

И въпреки всички препоръки е много важно да слушате тялото си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 3
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay