Живот в потъналия кораб

Сподели галерията:

"Ванденберг" - това е името на потъналия кораб, който гледа тъжно от снимките в днешната ни подводна галерия. Той не е предал екипажа си по време на буря, нито е бил "смъртно ранен" в битка с пирати. Просто е остарял, бракували са го и нарочно са потопили военния гигант близо до брега на Кей Уест в щата Флорида. Поне целта е благородна - по този начин се създава вторият по големина изкуствен риф в света, който да привлича разрушителното внимание на рибарите и гмуркачите от намиращия се в близост до него трети по големина, но този път естествен коралов риф.

Един от въпросните гмуркачи е фотографът Андреас Франке. Той остава запленен от "костите" на Ванденберг и решава да използва изкуството си, за да пресъздаде живота, който е можел да кипи на плаубата му. Франке фотографира потопения кораб, след това на сушата снима и актьори в различни ситуации. Комбинираният резултат е уникалната му изложба "Ванденберг: Живот под повърхността". Тя показва едва ли не цял град - с кино, спортни зали, домове и принадлежащите им простори за мокрите дрехи.

Освен в нашата галерия, всичко това е окачено и по самото желязно туловище на кораба удавник. Гмуркачите във флорида имат възможността да разгледат експозицията на мястото, на което е възникнала идеята за нея - дълбоко под повърхността на водата. Тъй като сме прекалено далеч, ще се задоволим да разгледаме фотографиите на екран, но през цялото време ще си пожелаваме все някога да доплуваме до тях.                                    

Сподели снимката:
1 от 13
 
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Не е посочен 25.07.2012|11:24
Идеята е страхотна! Много ми хареса :) Малко зловеща, но пък интересна!
6
Не е посочен 24.07.2012|11:52
сещам се за Титаник като ги разглеждам тези фотоси
5
Не е посочен 24.07.2012|11:50
направо настръхнах докато ги гледах - прекрасни , стойностни снимки ..
4
Не е посочен 23.07.2012|16:46
Идеята е добра, реализацията не ми хареса. Има нещо подобно и у нас. Самолетът на Тато беше потопен преди 2 години (ако не бъркам) със същата цел и по идея на фотографа Орлин Цанев, който е и водолаз и е един от откривателите на една открита преди 2-3 години руска подводница в българската акватория.
3
Не е посочен 23.07.2012|16:23
ехааа, браво на човека, направил е нещо различно, интересно и запомнящо се. идеята му е чудесна и е чудесно изпълнена.
2
Не е посочен 23.07.2012|09:38
снимките са страхотни!най-много ми хареса тази,на която жена простира прането си и и тази,на която мъж се е излегнал на канапето и гледа подводният си телевизор!идеята на фотографа е просто страхотна и много бих искала да видя творбите му на живо
1
Не е посочен 23.07.2012|08:56
Уау, определено е успял да придаде живот на този призрачен кораб.
Специални оферти
Реклама от 3Bay