Гигантски златни скулптори промениха представата за пространство в Милано

Златни скулптори в Милано

Гигантски златни скулптори промениха представата за пространство в Милано

По случай Седмицата на дизайна в Милано, която приключи тези дни, Bisazza посветиха изложба на Алесандро Мендини с огромна изложба в негова чест в известен местен музей.

 

Триеналето в Милано се превърна в домакин на празника на скулптура Мендини и италианската компания, посветена на мозайката, "Bisazza", като в залите му бяха разположени уникални инсталации. През последните 20 години творческият им диалог, произлязъл от културният и естетически афинитет, е дал плод на множество произведения, инсталации и изложби.

 

Тазгодишната изложбата включваше лимитираната колекция "Mobili per Uomo” (Мебели за мъже), създадена между 1997-2008г. Девет огромни скулптури, покрити с мозайка от парчета 24-каратово злато промениха представите на посетителите за измерения и пространство. Първата серия, проектирана от Мендини през 1997г., представя Giacca (яке), Guanto (ръкавица), Scarpa (обувка) и Testa (глава). По-късно колекцията е била обогатена с Lampada (лампа) и Tazza (чаша) през 2002г., с Stella (звезда) през 2003г., Cappello (шапка) през 2004г. и Borsa (чанта) през 2008г.

 

На изложбата беше представена и книгата "Mosaico Mendini”, написана от Стефано Кашани. Целта на изданието е да покаже всички творби на Мендини с мозайките на "Bisazza”, включително и Torre del Paradiso (Вратите на рая) в Хирошима, музея Грьонинген в Холандия и метрото в Неапол.

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay