Деветте най-удивителни вулканa в света

Знаете ли къде се намират?

Деветте най-удивителни вулканa в света

Вулканите са красива част от природата и символ, обединяващ и четирите стихии - земя, въздух, огън и вода. Много племена почитат вулканите, защото смятат, че изригванията са дело на свръхестествени сили, както и на божествената воля.

На земята има приблизително 1500 активни вулкана, а изригвания се случват всяка година. Понякога те взимат жертви и нанасят сериозни последици.

Предлагаме ви поглед към девет от най-красивите вулкани в света. Някои от тях са активни, други не са, но изглеждат също толкова заплашителни и опасни за човечеството.

1. Попокатепетъл в Мексико

Деветте най-удивителни вулканa в света

Името на вулкана идва от езика нахуатъл и означава "Пушещата планина”. Един от най-активните вулкани в Мексико, като най-скорошното му изригване е през недалечната 2013 година. Намира се само на 70 км от столицата на държавата, откъдето може да бъде наблюдаван при добри атмосферни условия.

2. Кракатау в Индонезия
Индонезия има над 130 действащи вулкана, но най-известен е Кракатау. Изригването му през 1883 година е най-мощното вулканично изригване, познато на учените досега. Тогава 2/3 от острова изчезват, а взривът е чут чак в Австралия. Раздробени на прах скали летят във въздуха и закриват слънцето. За три дни районът, с радиус от 280 км, бил погълнат от мрак.

3. Килиманджаро в Танзания
Планинският масив Килиманджаро е стратовулкан - образувал се е от пластове втвърдена лава. Има три изгаснали вулкана - Шира, Мауензи и Кибо. Във времето няколко племена са живели в полите на планината, сред които са масаите и джагата.

4. Бромо в Индонезия

Деветте най-удивителни вулканa в света

Този вулкан е наименуван на индуисткото божество Брахма. Местните посещават вулкана по време на традиционен фестивал и го замерят с плодове и зеленчуци, за да умилостивят боговете. Друга традиция е гледането на изгрева от планината, но тъй като е вулканът е действащ, посещенията са ограничени.

5. Света Елена в САЩ
Света Елена е активен стратовулкан, който е известен с най-смъртоносното и разрушително изригване в САЩ. То се случва през 1980 година и става причина за разрушаването на стотици къщи и десетки мостове. Взима 57 жертви. Днес на посетителите е разрешено да се доближават само на 6,4 км до кратера.

6. Аренал в Коста Рико
Вулканът изригна неотдавна - през 2010 година. Въпреки това той си остава част от туристическите програми и се намират много желаещи да го посетят. Обграден е от национален парк и туристите могат да плуват, да се изкачват по планината с колела и да се забавляват, наред с много други активности.

7. Етна в Италия

Деветте най-удивителни вулканa в света

Вулканът е на около 300 000 години и е с внушителната височина от приблизително 3330 метра, което го прави най-високия в Европа. Първото известно историческо изригване е от 475 г. пр. Хр., а най-мощното - през 1669 година, вследствие на което загиват приблизително 20 хиляди души и са унищожени 50 града.

Днес Етна се радва на огромен туристически интерес, като има построен лифт, който се издига на височина до 2500 метра. Включен е в списъка на Юнеско на забележителности, които са част от световното наследство.

8. Фуджи в Япония

Деветте най-удивителни вулканa в света

Вулканът Фуджи е изригвал последно около 1707 година и в момента активността му е затихнала. През п-голямата част от годината кратерът му е покрит със сняг. Вулканът е почитан от будистите като врата към отвъдния свят.

9. Везувий в Италия
Вулканът е изригвал периодично в продължение на 12 000 години. Най-известен е с изригването си през 79 година , което оставя напълно разрушени градовете Херкулан и Помпей. Двата града не са възстановявани и потъват в забрава, докато не са открити под отломките столетия по-късно - чак през 18 век.

За още любопитни статии, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay