За голф и водни спортове мястото е Шри Ланка

Перлата на Индийския океан

Неслучайно наричат Шри Ланка "Перлата на Индийския океан". По думите на Марко Поло пък е "най-красивият остров за своите размери" и определено смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо.

 

Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата. Чат от тях са Сигирия - първият в света планински манастир и Шри Далада Малигава - Храмът на зъба на Буда. Зъбът на Буда е една от най-почитаните будистки реликви, смята се, че който го притежава, ще властва над страната, което е и причината храмът винаги да е добре защитен.

 

Очаква се тази година Шри Ланка да влезе трайно в полезрението на световните туроператори и да започне активно да бъде предлаган като топ дестинация. Според статистически данни гостите на Шри Ланка през 2010 г. са били 650 хиляди. През първия месец на 2011-а пък посещенията в страната са се увеличили с 46% спрямо януари миналата година. За това, разбира се, е повлиял и краят на гражданската война на острова.

 

През месеците февруари и март Шри Ланка е домакин на световната купа по крикет. През останалото време островът си остава предпочитано място за голф и водни спортове.

 

Според разпространеното вярване учението за дълголетие Аюрведа намира корените си в Шри Ланка през шести век пр. Хр. В природния планински парк в близост до старата столица Анурадхапура може да се видят руините от, както много хора смятат, първата болница в света.

 

Екотуризмът е също голяма част от бизнеса на страната и вероятно тепърва ще се развива още повече. В момента разпространена атракция за туристите е прекарването на нощта в джунглите, като единственото, което може да ги обезпокои, е минаващ покрай тях слон.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay