За пиенето и яденето по света

Културен ноу-хау

За пиенето и яденето по света

Мислите си, че да сипеш последната капка вино в чашата на госта си е учтиво... само дето не знаете, че според неговата култура това значи, че той трябва да купи следващата бутилка? Въпреки че повечето хора не обръщат голямо внимание на етикета, няма ли да ви е приятно да сте информирани и да впечатлите с малко културен ноу-хау?

 

Вижте списъка със съвети за етикета по света, за да ви помогне да се храните и пиете в различните части на планетата.

 

На масата

 

Когато ядете юфка в Япония, е напълно нормално, дори задължително да сърбате.

 

Никога не забивайте клечката, с която ядете, изправена в ориза – така се предлага ориз на мъртвите. Изглежда много зле, ако си подавате храна от вашата клечка към тази на някой друг – друг Будистки погребален маниер. Това се отнася за Китай и почти всички части на Азия.

 

В Русия – сложете китките си на ръба на масата, а не в скута и си дръжте вилицата в лявата ръка, а ножа в дясната.

 

В Непал – изчакайте да ви бъде сервирано и не забравяйте да помолите за няколко секунди, когато ядете в чужда къща. Общо взето, когато се храните с компания никой не може да стане от масата преди всички да са се нахранили. Ако ви се налага да си тръгнете по-рано, извинете се като кажете: bistaii khaanus или иначе казано – моля хранете се бавно.

 

В ресторанти в Португалия - не питайте за сол и пипер, ако не ги виждате на масата. Да поискате такъв тип подправки си е чиста обида към готвача. А готвачите са много уважавани в Португалия.

 

Във Франция – никога, ама никога не говорете за пари докато се храните. Опит да разделите сметката по-равно ще ви изкара много простодушен.

 

Яденето от индивидуални чинии в Етиопия се смята за странно, смешно и глупаво. Храната там винаги се яде от една чиния и то без употребата на прибори. Лакомията се счита за нецивилизована, така че се старайте да не прекалявате. Месото обикновено се сервира последно, така че бъдете внимателни.

 

С чашката и наздравицата

 

Ако сте в Япония не си наливайте сам пиенето. Сипете на човека до вас и изчакайте той да върне жеста. Сипвайки си сам в собствената чаша значи, че признавате на всички на масата, че сте алкохолик.

 

В Армения, ако сипете на някой последната глътка в чашата го задължавате да купи следващата бутилка. Най-добре я сипете в собствената си чаша.

 

В Австралия "извикайте" напитки за цялата група. "Викането" е обичай, в който всеки се редува да плаща за напитките на всички. Не си тръгвайте преди да е дошъл вашият ред.

 

В Русия – водката е за тостове, не за бавно пийване. От мъжете се очаква да я пият на екс, докато за жените не е задължително. Никога не смесвайте водката с безалкохолно и не оставяйте празна бутилка на масата, а само на земята.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay