Настъпиш ли някого, извършваш тежко социално табу

"Главата е най-висшата част от тялото"

Ако настъпите нечии крак в Непал, на непознат човек, на улицата, едва ли съзнавате, че сте извършили тежко социално табу! Въпреки че повечето местни биха извинили туристически нарушения в етикета, не би ли ви се искало да сте информирани?

 

Разгледайте нашият списък със съвети за етикета в различните части по света:

 

В Азия - никога не докосвайте, която и да е част на тялото на някои човек с крака си, който се смята за "най-нисшата" част от тялото. Ако без да искате го направите, извинете се като докоснете ръката на човека със своята и после докоснете главата си. Не сочете към предмети или хора с крак и никога не качвайте и подпирайте краката си на маса или стол.

 

Отново в Азия – въздържайте се от това да пипате хората по главите или да разрошвате косите им. Главата е "спиритуално" най-висшата част от тялото. Не сядайте върху възглавници предназначени за глава.

 

Ръкостискането е въведено във Фиджи през 19 век от Тонга и бързо се превръща в установен обичай. Едно чувствено ръкостискане може да продължи доста дълго и може да продължи дори по време на цял разговор.

 

В Непал се счита за много невъзпитано да преминете през на някой опънатите крака, така че избягвайте подобни действия. Също, преместете собствените крака, ако някой иска да мине. Още – не стъпвайте или сядайте върху възглавниците на монах или близо до храм, дори никой да не седи върху тях.

 

В японските бани, наречени onsen, винаги се мийте преди да влезнете под водата. Тя се счита за размътена, ако някой не го направи (подобно на – да се изпишкаш в басейн). Винаги използвайте кърпа, за да покриете интимните си части.

 

Хората от Италия са емоционално демонстративни, така че пригответе се за много целувки по бузите, прегръдки между мъже, които са си близки приятели и дълги и сърдечни ръкостискания. Италианците може да вървят хваната под ръка, както и италианките. Подбутането и ръгането на прекалено населени места не се счита за обидно, така че не се мръщете, ако ви се случи. 

 

 

В Русия, ръкостискането през праг на врата се счита, че носи лош късмет. Интересното е, че някои доставчици на пица отказват да вземат парите и да дадат пицата през прага на вратата. Или ще трябва да излезете в коридора или да го поканите вътре.

 

В Индия може да направите огромен комплимент само с езика на тялото си. Когато някой приближи човек с език между зъбите и събере въздуха около главата му с ръце, за да го "прехвърли" в своето пространство, значи че или го мисли за ужасно красив или много интелигентен.

 

В Англия - вдигането на показалеца и средния пръст един до друг във въздуха е еквивалент на среден пръст. 

 

Мароканският поздрав може да продължи до 10 минути. Здрависайте се с дясна ръка и след това докоснете сърцето си с нея, за да индикирате, че приемате срещата присърце. Близки приятели може да си разменят до 4 въздушни целувки, акомпанирани от дъжд от добри пожелания: "Как си?, Добре ли си? Вашите добре ли са? Благослови ги!"

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay