8 гениални метода да отгледате деца, които не са пристрастени към технологиите

Ето как децата ви да имат нормално детство

8 гениални метода да отгледате деца, които не са пристрастени към технологиите

Модерните деца се запознават с компютрите, смартфоните и таблетите в най-ранна възраст. Тази тенденция е опасна и специалистите много говорят за възможните негативни последици от прекомерното използване на устройствата. Как можем да защитим децата си?

Ето 8 основни принципа за здравословно взаимодействие с цифрови устройства, както за вашите деца, така и за вас:

1. Определете максимално време, в което детето може да използва компютър, таблет и т.н.

Времето, което е нормално детето да прекарва, гледайки телевизия или използвайки таблет и телефон, зависи от възрастта му. Ето какви са най-често срещаните препоръки:

От раждането до 18 месеца: никакви устройства, включително телевизия. Единствените изключения са видео разговори от Skype с роднини, които са далеч.

От 2 до 5 години: Времето на ден, прекарано пред екрана, трябва да е не повече от 1 час. Този 1 час включва всичко: телефон, таблет, телевизор, компютър.

Деца над 6 години: Не повече от 2 часа на ден.

Важно е устройствата да не отнемат от времето за сън, физическа активност и други дейности, необходими за здравословното развитие на вашето дете.

2. Не забранявайте, а предлагайте други възможности

Вземането на смртфон/таблет/компютър и "прави нещо друго" създава конфликти. Предложете алтернативни, интересни занимания: спорт, туризъм, четене, рисуване, риболов и т.н.

3. Дайте добър пример

Децата копират поведението на родителите си. Ако майката чете книга, много по-вероятно е и детето да поиска да чете. Ако майката постоянно използва телефона си, детето ще иска същото. Преосмислете използването на тези джаджи. 

4. Бъдете посредник в комуникацията с дигиталния свят

Покажете на детето, че интернет и цифровите устройства не са само забавление, а и източник на информация и склад за знания. Насърчавайте децата да задават въпроси. Бъдете готови да отговорите и да споделите своя опит. 

5. Обърнете внимание на качеството на съдържанието, от което се интересува детето

До 9-годишна възраст достъпът на детето до интернет трябва да се контролира от родителите му. По-добре е да се даде приоритет на образователните програми и сайтове, които помагат на детето да развие различни умения.

Трябва да разгледате функцията "родителски контрол", която ограничава сайтовете, достъпни за вашето дете.

6. Определете области, в които е забранено да се използват телефони и други устройства

Изберете някои пространства (детска стая, спалня) и часове (вечеря, време навън), на които да е забранено да се използват устройства. Не поставяйте компютър в стаята на детето си. Така ще му изградите навика, че не трябва да има подобни устройства в стаята, в която спи.


7. Помогнете на детето ви да разбере принципите на интернет комуникацията и да избегнете евентуални грешки

По-добре е вашето дете да не е в социалните мрежи, преди да е навършило 12 години. За тийнейджър може да е важно да се използват социални мрежи, защото това е период, когато се научава да разбира себе си и да се представя пред другите.

Важно е да сте наблизо и да помогнете на тийнейджъра да разбере по-добре принципите на онлайн живота. 

8. Предупреждавайте детето си за рисковете

След като позволите на детето ви да сърфира в интернет без ваш надзор, то трябва да знае за възможните опасности в интернет. Важно е да се обясни:

     как да реагира на тормоза в интернет;
     как и защо да коригира настройките за поверителност;
     опасните последици от свободния достъп до лична информация;
     изтегляне на материали и плагиатство.

Кажете на детето си, че всичко, което публикуваме в интернет, става обществено достояние и остава там завинаги. Всичко, което откриваме, трябва да се третира внимателно и предпазливо. И накрая, нека детето ви да знае, че винаги може да се обърне към вас в случай на проблем.


Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay