Аутизмът като палитра от поведенчески симптоми

Четейки различна информация, родителите допускат грешката да си мислят, че детето им трябва да притежава всичките симптоми, за да е аутист

Аутизмът като палитра от поведенчески симптоми

Няма родител, който е готов да приеме, че точно неговото дете е различно. И няма книга, която да ни научи на това как да се справим в такава ситуация.

В нея най-доброто решение е да се борим. Не да игнорираме, не да живеем в заблуди, а да търсим информация и помощ.

Какво е аутизъм?
Аутизмът не е специфично заболяване, а е палитра от поведенчески симптоми. Проявява се рано, в първите години от живота на детето.

Четейки различна информация, родителите правят допускат да си мислят, че детето им трябва да притежава всичките симптоми, за да е аутист. Дори наличието на 4 или 5 от тях обаче, би трябвало да ги накара да потърсят мнението на специалист.

Децата с аутизъм имат затруднения в три области: социализация, вербална и невербална комуникация и ограничен диапазон от дейности и интереси. В България тази диагноза се поставя само в Клиниката по детско-юношеска психиатрия "Св. Никола", към УМБАЛ "Александровска" – София, най-рано около 2,5-3-годишна възраст. Ако имате каквито и да е съмнения, би следвало да се обърнете директно към специалист от тази клиника, тъй като при някои деца нюансите са доста фини и дори личният лекар може да не забележи нищо притеснително.

Симптомите могат да бъдат свързани с:

Поведението
Децата с аутистично разстройство проявяват странности при общуването с хора. В определени ситуации могат да използват ръката на възрастния като инструмент за постигане/достигане на нещо. Изглеждат така, сякаш нямат проблем с това да остават сами, дори им харесва.

Трудно показват привързаност, или го правят по техен особен и специфичен начин. Не се усмихват, за да изразят емоции, а един от най-характерните признаци е затрудненият очен контакт.

Могат с часове да извършват еднотипни действия – да играят с част от дадена играчка, да подреждат видимо несъответстващи предмети в редици, да пляскат дълго с ръце или да се въртят в кръг.

Не обичат и яростно изразяват гнева си от смяна на дневния режим или промени в околната среда. Дори промяната на маршрута, по който стигате до детската площадка, може да предизвика бурна реакция.

Харесват им специфични материи, миризми, светещи обекти. Някои деца с аутизъм не съзнават сензорната информация и имат много висока толерантност към болка. Други са свръхчувствителни и не харесват дори да бъдат докосвани, избягват определени материи, текстури (не могат да понасят пясък, например), храни; запушват си ушите или изпадат в паника, когато чуят специфични звуци като самолет, мотор и др.

Комуникацията
Способността на малките деца с аутизъм да разбират и да използват речта и жестовете за комуникация обикновено е ограничена. Пораствайки, някои от тях могат да имат затруднения в декодирането на акустичните сигнали на речта и да имат "глухота за думи”. Разбират много малко от езика и самите те не говорят (по-тежко засегнатите). Речта им обикновено е неправилна граматически, лошо артикулирана и бедна.

Въпреки че може да съставят ясни, пълни, добре оформени изречения, речта им може да остане на репетативно ниво, да не е с комуникативна цел и да има наличие на ехолалия – да повтарят това, което другият човек им каже. Често децата говорят непрекъснато на себе си и повтарят фрази, чути от телевизията.

Тези от тях, които могат да водят разговор, имат бедна вокална експресия или необичаен ритъм, когато говорят. Интонацията им може да е различна, съвсем неподходяща за фразата. Почти не използват мимики и жестове.

Играта
Децата с аутизъм не знаят как да играят и избягват контактите с други деца. Въпреки това могат да повтарят действията на другите, но изглежда сякаш изобщо не разбират това, което правят. Не могат да бъдат въвлечени в игра "наужким". Имат сериозни трудности, ако трябва да спазват ред - при игри с редуване дете след дете.

Вниманието и дейността
Вглъбени в дейността, която извършват, децата с разстройства от аутистичния спектър могат да се преконцентрират и да имат трудности от преминаването от едно занимание към друго. И обратното – задържането на вниманието им към предмет или книга да е напълно невъзможно. Често се нуждаят от малко сън и будуват през по-голямата част от нощта.

Могат да имат несъответсвия в последователността и степента на развитие – примерно детето може да се научи да чете, преди да е научило буквите от азбуката. Може да е способно да нарисува много детайлна картина, но да не разпознава основните форми. Да се справя с визуално-пространствените задачи, а да има проблем със слуховите. Или да използва сложна реч, като повтаря нещо, което е чуло, а да не може да изрази какво иска. Много от децата с аутизъм имат разпокъсани умения.

Познавателните умения
Децата с аутизъм не могат да преценят чуждите реакции и трудно интерпретират мимики и жестове. Обикновено имат по-добри невербални, отколкото вербални умения (с изключение на тези със синдром на Аспергер, където обратното е предимно вярно). Способността им да творят е ограничена. Липсва им фантазия.

Двигателните умения (сензомоторни симптоми)
Тук симптоматиката може да бъде забелязана още от най-ранна възраст. Децата от аутистичния спектър може да имат слаби стави, беден мускулен тонус, да са тромави, или прогресивно да изгубят вече придобитите двигателни умения (апраксия).

Често, дори когато са проходили уверено, ходят на пръсти. Хаотично махат нагоре надолу с ръце, огъват пръстите си, хапят се, тичат в кръг, въртят се около себе си в кръг, дърпат и късат хартия или включват и изключват лампи.

Хранителните смущения
Някои деца с аутизъм проявяват непоносимост към определени групи храни, примерно съдържащи глутен или казеин. Част от терапиите, които се препоръчват, са именно на основата на изключване на тези храни. При някои деца това оказва изключително позитивен ефект.

Факт е, че има деца, за които диагнозата "аутизъм" е минало. Пожелаваме го на всички!

Когато имате специално дете това, доколко ще съумеете да му помогнете зависи от това, доколко ще съумеете да приемете диагнозата му. В крайна сметка вашият мъник има нужда от същото количество любов (а дори и от малко повече), от което се нуждае всяко дете.

За още задълбочени материали станете част от Jenite.bg във фейсбук!

55 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



22
Не е посочен 17.07.2013|16:21
Някой ден, когато имам дете, сигурно ще изпадам в паника от най-малкото нещо.
21
Не е посочен 17.07.2013|14:34
Хубаво е поне, че майките на деца са аутизъм си помагат и говорят за този проблем, така че и на други дечица с този проблем да се помогне.
20
Не е посочен 17.07.2013|14:10
Ттябва да се опознаем по-обстойно с този проблем и да не се плашим от него.
19
Не е посочен 17.07.2013|12:13
Не трябва да притежава всички симптоми, за да е аутист, но в същото време и няколко не са гаранция, че е, така че да остави поставянето на диагнози за лекарите.
18
Не е посочен 17.07.2013|12:12
Това наистина може да е много стряскащо за родителите.
17
Не е посочен 17.07.2013|11:48
не знам да се лекува това нещо
16
Не е посочен 17.07.2013|11:48
Да, наистина има достатъчно информация, но мисля, че проблемът е че няма достатъчно места със специалисти, които да насочват родителите в грижите им за децата.
15
Не е посочен 17.07.2013|11:33
Това е наистина много голямо изпитание за родителите.
14
Не е посочен 17.07.2013|10:54
трудно е но мисля,че има достатъчно информация за да може един родител ако се усъмни да бъде диагностицирано рано детето.
13
Не е посочен 17.07.2013|10:38
Най-страшно е, когато такива деца започнат да проявяват агресия и родителите не знаят как да реагират.
12
Не е посочен 17.07.2013|10:24
А на детето не му ли е тъжно???
11
Не е посочен 16.07.2013|17:21
има лечение?
10
Не е посочен 16.07.2013|16:58
страшно нещо е аутизмът
9
Не е посочен 16.07.2013|16:42
Има излекувани деца, браво!
8
Не е посочен 16.07.2013|16:38
Много е тъжно да имаш такова дете.
7
Не е посочен 16.07.2013|16:29
Трябва да се консултираме със специалист, ако имаме някакви съмнения за това заболяване.
6
Не е посочен 16.07.2013|16:27
Ох, не искам да слушам за тази болест при децата, че едно приятелско семейство голямото им дете страда именно от нея и е адски трудно...
5
Не е посочен 16.07.2013|15:53
Много е трудно да се постави такава диагноза и то от самите родители, тъй като симптомите на това заболяване са доста многозначни.
4
Не е посочен 16.07.2013|15:29
Това е едно страшно заболяване .
3
Не е посочен 16.07.2013|15:19
Най - добре е да се обърнем към специалист, ако имаме съмнения.
2
Не е посочен 16.07.2013|13:41
Това наистина ми се струва много трудно да бъде определено...
1
Не е посочен 16.07.2013|13:25
Наистина е много трудно за родителите да разберат, че децата им може да имат подобен проблем!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay