Да не искаш да прегърнеш бебето си: Какво е дисоциативно преживяване при раждане?

Да не искаш да прегърнеш бебето си: Какво е дисоциативно преживяване при раждане?
Canva

Наксоро в TikTok се появи видео от жена, която обяснява как е изпитала дисоциативното преживяване по време на раждането си. Във видеоклипа се вижда как родилката е в шок и сякаш е неспособна да прегърне детето си, защото не осъзнава реалността. Според коментарите, става ясно, че това съсътояние е често срещано, но никой не говори за него, вследствие на което множество майки изпитват вина, че не са усетили "моментална любов" към децата си, непосредствено след раждането.

Но какво означава това?

Дисоциативното преживяване по време на раждане се отнася до идеята, че индивидът може да изпита дисоциация или отделяне на своята съзнателност от собственото си тяло или от реалността по време на процеса на раждане. Това е тема, която често се обсъжда в рамките на различни теории и терапевтични подходи, но не е научно потвърдена или широко приета.

Някои теории в областта на психологията и психотерапията предполагат, че дисоциативните механизми могат да се активират по време на травматични събития, включително раждането, когато тялото и ума може да реагират чрез дисоциация като защитен механизъм срещу потенциално травматични или болезнени преживявания.

Въпреки това, в медицинската област дисоциативното преживяване по време на раждане не е широко прието или обсъдждано, тъй като процесът на раждане е сложен физиологичен процес, който е тясно регулиран от природата. Няма научни данни, които поддържат идеята за дисоциативно преживяване като типичен аспект на раждането.

Дисоциативните състояния могат да се проявят по различни начини и включват различни признаци. Обаче, да се определи конкретен признак за дисоциативно преживяване по време на раждане може да бъде трудно, тъй като това състояние не е широко признат в научната общност.

Общите признаци на дисоциация могат да включват:

  1. Отчуждение от собственото тяло: Чувството, че съзнанието или ума са се отделили от физическото тяло.

  2. Деперсонализация: Възприемането на себе си като нереален, изолиран или отдалечен от околната среда.

  3. Дереализация: Усещане, че околната среда е нереална или непозната.

  4. Блокиране на спомените: Затруднено възприемане или споменаване на конкретни събития.

  5. Чувство на времева раздяла: Усещане, че времето е изместено или деформирано.

  6. Изпитване на емоции в изолация: Чувството, че емоциите са изолирани или отделени от основната личност.

По данни на Guardian, към 2022 г. поне една трета от майките са травматизирани след раждането. Любопитен факт е, че травмата при раждане често се диагностицира погрешно като следродилна депресия. Всъщност навлизането в дисоциативно състояние е знак за бъдещ посттравматичен стрес. Имайки предвид колко травматизиращо може да бъде едно раждане, трябва да знаем, че е нормално родилките да изпадат в подобни състояния, заради които обаче не трябва да се упрекват. Тези чувства не зависят от нас и са предизвикани вседствие на силната травма, която сме получили.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay