Защо по-големите деца не трябва да бъдат детегледачки на своите по-малки братя и сестри?

Не е толкова безобидно, колкото си мислим

Защо по-големите деца не трябва да бъдат детегледачки на своите по-малки братя и сестри?

Ако имате по-голям брат или сестра, то вероятно са му поверявали отговорната задача да се грижи за вас от време на време. Аз имам батко, който е с 6 години по-голям и той много пъти се е грижил за мен, когато мама и татко са били заети. Слава Богу, нищо не ми се е случило.

Един руски психолог беше писал, че това въобще не е толкова безобидно и оставянето на малките деца в ръцете на по-големите не е добра идея. Ще ви изложим аргументирано защо това е така.

Обикновено всичко започва с нещо малко, като например "Гледай брат си/сестра си за 5 минути, докато отида до магазина". Майката се връща достатъчно бързо и наистина всичко е наред.

Или бебето се събужда и кака му престорва гласа си на майката и го приспива.

Дотук примерите изглеждат безобидни и че няма нищо страшно в това да повериш малкото дете на по-голямото. Но не е така.

Представете си следния сценарий. След като мама вече е ходила до магазина и е оставяла детето на братчето или сестричето му и е видяла, че няма нищо страшно, тя решава да отиде до магазина, докато са на детската площадка и отново казва на по-голямото си дете "Ще гледаш ли братчето си/сестричето си? Отговорът отново е да. На детската площадка, обаче, е доста по-опасно, има много уреди и сценарият с падането на детето или удрянето му в някой уред е съвсем реален. Тогава то започва да пищи и не само, че по-голямото дете няма да може да го успокои, но и вие вече няма да сте способни. Ако малкото дете се е чувствало сигурни с вас и знаело, че щом е с мама, страшно няма, то сега категорично ще откаже да отиде вече в парка.

Да се оставят големите деца да гледат малките е неправилно, защото те физически не могат да се справят, тъй като нямат 12 години разлика. Поне толкова трябва да имат, за да може детето да се справи с отглеждането на другото.

Доста хора биха възразили и че нищо не им се е случило, а и те са отглеждани от сестрите и братята си. Най-вероятно сте имали късмет. Реално може да се случи всичко, когато две деца са заедно. Тенджерата с вряща вода може да падне, могат да се опарят на горещата ютия, да се задавят с играчка, да залепят нещо на носа си... По-голямото дете просто няма жизнен опит и не знае как да реагира в такава ситуация. Затова трябва да има възрастен наоколо задължително!

Дори и детето да е по-голямо, например в гимназията, помислете отново – то има достатъчно домашни, извънкласни занимания и спорт, за да се грижи и за малкото дете.

Ако решите да му го поверите, то това трябва да стане с уговорка за определени часове и може да измислите нещо като възнаграждение за голямото дете, като например "Днес можеш да гледаш телевизия с час повече от обикновено" или нещо друго, каквото вие решите.

Също така, ако се случи нещо с по-малкото ви дете, отговорността остава ваша, а не на по-голямото ви дете. Вие сте решили да у го поверите, вие отговаряте.

Не ни разбирайте грешно! Няма лошо да оставите по-голямото дете да гледа по-малкото за 5-10 минути или половин час, но не го оставяйте за целия ден.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay