Защо работещите майки трябва да спрат да се извиняват

Скъпи майки, спрете да се извинявате

Защо работещите майки трябва да спрат да се извиняват

За много от работещите майки има общоприет израз, който се оказва, че казват на децата си по-често от необходимото: "Съжалявам, трябва да работя"

Въпреки че няма нищо лошо в това да покажете угризения, когато трябва да пропуснете нещо, което е важно за детето, някои майки непрекъснато се извиняват. Извиняват се на детето, че трябва да работят и се извиняват в работата, че не вършат достатъчно работа или че често се налага да отсъстват. По този начин постоянно се чувствате виновни, че не правите нищо както трябва. Това напрежение е нормално, когато се опитвате да вършите две неща едновременно и искате и двете да са перфектни, но по този начин може да създадете двоен стандарт вкъщи по отношение на работещите майки и работещите бащи.

Всеки път се извинявате на детето, че трябва да работите и по този начин учите детето, че работата е нещо, за което майките трябва да се чувстват виновни. В повечето семейства е по-лесно да се приеме, че е нормално таткото да пропуска повечето неща, защото работи и не може да бъде навсякъде, а майката трябва да може да ходи на работа, но и да не пропуска нито едно тържество в детската градина или друго важно събитие. Повтаряйте постоянно "Съжалявам" учите детето, че работата е нещо, за което трябва да се чувстваш виновен.

Този двоен стандарт в някои семейства с двама работещи родители може да се породи от липса на увереност. Вместо да се извинявате многократно, изпратете на децата си послание: "Не винаги ще мога да присъствам на всичко, заради работата, но това не означава, че работата е нещо лошо"

Като говорите с децата си за работата и я представяте в положителна светлина, показвате, че се гордеете с нея, дори когато трябва да правите компромиси, вие учите децата си, че работата е нещо, с което се гордеете, а не нещо ужасно, което откъсва мама от тях. Също така учите децата, че трябва да обичат това, което правят и да се гордеят с постиженията си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay