Историята на една майка: "Искам дъщеря ми да знае за сексуалното насилие"

Авторка на статии споделя с дъщеря си как да се предпази от изнасилване

Историята на една майка: "Искам дъщеря ми да знае за сексуалното насилие"

Лаура Лифшиц е автор на статии за едни от най-добрите издания като New York Times, Huffington Post и PopSugar. Зад гърба си има кариера като едно от лицата на MTV, а днес води собствен блог - frommtvtomommy, където разказва за живота си на самотна майка. Лаура има петгодишна дъщеричка. Именно около нея се върти както света й, така и цялото й внимание.

Не винаги обаче всичко е вървяло като по вода. Не винаги Лаура е била успялата авторка на статии. Тя преживява едно от най-ужасните неща, които могат да се случат на една жена. Става жертва на изнасилване. Годините минават, но спомените остават завинаги. Вече майка на прекрасна 5-годишна дъщеричка, Лаура иска да направи всичко възможно, за да й помогне и да я предпази от същата съдба.

Историята на една майка: "Искам дъщеря ми да знае за сексуалното насилие"

"Дъщеря ми все още е много малка, за да й говоря за насилие или за чудовищата, които съществуват в истинския живот. Как въобще да й обясня всичко това? Тя е просто дете.”

"Когато децата се родят, не идват с наръчник за родителите и нещата, които те трябва да правят. Нито един родител не знае кой е най-добрият начин да предпазиш детето си от насилие, обиди, подигравки или престъпления. Но аз искам да я науча на нещата, които съм преживяла от собствен опит. Искам да й помогна да се научи да цени себе си и да се обгражда с позитивни хора. Да знае как да се пази по най-добрия възможен начин.”

"Не” винаги е "Не”, каквото и да става

"Не ме интересува дали момчето/момичето наистина те харесва. Не ме интересува дали си му изпращала сигнали или знаци, които са довели до сексуални помисли и действия. "Не” значи "Не” - винаги!

Ако го помолиш да не те докосва, "не” значи "не”. Ако го помолиш да не ти се обажда повече, "не” значи "не”. Във всеки смисъл, във всяка ситуация, "не” значи "не”!

Обграждай се с добра компания

"Когато си в компания, в която има и мъже, и жени или в компания, където има сексуално напрежение, винаги стой до хората, които познаваш. Не се оставяй в компанията на хора, за които си нямаш и понятие. Когато си навън, винаги бъди с приятелката, която няма да те пусне в дома на непознат или няма да допусне някой да те закача, докато си пияна.”

"Сприятелявай се с хора, които имат стойностна ценностна система и вземат правилни решения. Ако откриеш приятел, който не отговаря на тези изисквания, се отдръпни. От теб зависи всичко. Ако се заобиколиш с хора, които създават проблеми, няма как да ги избегнеш.”

Историята на една майка: "Искам дъщеря ми да знае за сексуалното насилие"

Можеш да ми кажеш абсолютно всичко

"Нищо, което ще ми кажеш, няма да ме накара да спра да те обичам и нищо, което ще направиш, няма да ме накара да ти обърна гръб. Дори ако оплескаш нещата, направиш грешен избор или направиш нещо, което знаеш, че няма да одобря, пак можеш да ми кажеш всичко и аз ще продължа да те обичам, докато съм жива. Ще се опитам да се преборя с всяко чудовище. Никога не трябва да се срамуваш, ако някой те обиди, накара те да се чувстваш незначителна или безполезна. Можеш да ми кажеш всичко.”

Тялото ти е храм

"Нормално е да се обличаш секси и е нормално да подчертаваш тялото си. Дори ако влезеш гола в бар, никой няма право да те изнасили, удари, засрами или каквото и да е било друго. Въпреки това, се надявам да знаеш, че няма нужда да показваш кожата си, за да изглеждаш секси. Не трябва да бъдеш привлекателна, за да те обичат. Привличането не означа любов, сексът не означава обвързване, флиртът не означава уважение.”

"Тялото ти е храм. Само ти можеш да определяш кой може да го посети. Ти решаваш какво ти е необходимо, за да правиш секс. Или обратното. Без значение какво се случва, винаги помни, че си специална.”

Няма такова нещо като обещания

"Не позволявай на момчето, с което се срещаш да ти каже: "Ти ми обеща да правим секс”. Обещанията са провокирани от човек, който не ги заслужава, за да получи това, което иска. Не се връзвай. Нито на човека, с когото се срещаш, нито на човека, с когото имаш връзка."

Ако статията ви е харесала, станете част от Jenite.bg във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay