Какво да правите, ако детето се задави

Какво да правите, ако детето се задави

Какво да правите, ако детето ви се задави? Как можете да му помогнете? Има много техники за оказване на първа помощ, но повечето от нас не са сигурни, че могат да изпълнят тези техники ефективно. 

Въпреки че децата са под наблюдението на възрастен постоянно, може да се случи да погълнат нещо. Оказването на първа помощ е много важно умение и всеки трябва да може да реагира в такива ситуации.

Ето какво трябва да правите:

Как да определите дали детето се е задавило?

Има различни признаци на задавянето.

Ако детето диша, но също кашля, това означава, че има частично запушване на дихателните пътища. Детето трябва да продължи да кашля, за да изхвърли чуждия обект. Повръщането също е възможно, поради рефлексите на тялото. Тези естествени реакции на тялото ще помогнат за изчистване на гърлото на детето без смущения или специални техники.

Задушаването е съвсем друго нещо. Ако детето изведнъж спре да кашля или да издава звуци, това означава, че дихателните пътища са блокирани. Внезапната промяна на кожата до синкаво или яркочервено, невъзможност за вдишване и активно слюноотделяне са ясни признаци, че човекът се задушава. В някои случаи може да възникне загуба на съзнание.

За да помогнете на детето, трябва да се успокоите и незабавно да се обадите на линейка. Започнете да изпълнявате спасителната процедура до пристигането на лекаря.

Не се опитвайте да достигате до обекта самостоятелно с ръцете си. Това може да допринесе за по-дълбоко проникване на чуждия обект в дихателните пътища. Извадете обекта от устата само ако можете да го видите.

Дете до 1 година

Често в ранна детска възраст бебетата се задушават, когато се хранят или когато повръщат. Има риск от задушаване, когато детето е много гладно, поради продължителни прекъсвания в храненето. Също така, ако детето е в грешно положение или майката има много мляко, което бебето не може да поглъща достатъчно бързо. Това може да се случи и когато храната е слабо раздробена и съдържа големи парчета.

Има няколко метода, които ще помогнат за спасяването на живота на детето ви в такава ситуация.

Поставете бебето на ръката си с корема си надолу и наклонете главата на детето надолу. Потупайте го 5 пъти между раменете с другата си ръка. 

Поставете бебето на гърба му така, че главата да е под тяло. Натискайте със средния пръст и показалеца 5 пъти под гръдния кош.

Дете над 1 година

За по-големи деца ще трябва да изпълните различни спасителни процедури.

Използвайте ръката си като подложка, така че детето да виси напред. Потупайте детето рязко и силно 5 пъти по гърба, между раменето.

Обърнете детето с гръб към вас и коленичете, ако детето е малко. Хванете го с двете си ръце. Стиснете едната ръка в юмрук и поставете другата върху нея. Рязко натиснете 5 пъти по-надолу върху точката, разположена под гърдите (между ребрата и пъпа). Повторете, докато обектът излезе.

Ако дишането на детето не се възстанови или то е загубило съзнание след отстраняването на чуждия предмет, трябва да направите изкуствено дишане и непряк сърдечен масаж. Не забравяйте, че тези техники се различават за кърмачета и по-големи деца. 

Как да предотвратите задавянето на детето

За да намалите риска от задушаване на детето си, можете да извършвате прости действия.

Наблюдавайте детето си, за да сте сигурни, че не слага в устата си никакви дребни неща.

Не му позволявайте да играе с играчки, които съдържат малки парченца.

Давайте му плодове и зеленчуци без семки.

Почиствайте добре храната.

Обяснете на детето, че той или тя не трябва да се смее и да говори, докато яде.

Учете детето си да не слага много храна в устата си наведнъж.

Не позволявайте на детето си да яде и пие по време на ходене или докато се движи.

Не разсейвайте детето докато яде.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay