Кога децата трябва да получат собствен мобилен телефон?

Мнението на специалиста

Кога децата трябва да получат собствен мобилен телефон?

Родителите в наши дни са поставени пред редица предизвикателства при отглеждането и възпитанието на малчуганите.

Навярно и вие сте от онзи голям процент родители, които знаете и вярвате, че децата на нашето време се развиват с много по-бързи темпове, от тези които ние сме следвали.

Сигурна съм също така, че сте забелязали как още с появата на вашия наследник, той като че ли се е родил със смартфон в ръцете. Едва ли не всичко свързано с технологиите му се отдава с такава лекота, че вие самите се чувствате буквално като динозавър живял в каменната ера.

Предлагаме ви да се запознаете с мнението на специалистката Дженифър Ченг, която е експерт по отглеждането на децата и e съосновател на общност, която се занимава с препоръки към родителите на тема: Кога техните деца могат да придобият първия си мобилен телефон?

Кога децата трябва да получат собствен мобилен телефон?

На първо място Дженифър съветва родителите на съвсем малки деца да защитят собствените си телефони от вероятността да бъдат използвани неправомерно. Според нея сега приблизително 80% от децата на възраст от 12 до 17 години притежават мобилен телефон в наши дни, като половина от тях са смартфони. Тази цифра според Ченг се е удвоила през последните 2 години в световен план и почти 60% от родителите предлагат на децата си мобилен телефон още докато са на възраст 11-12 годишни.

Другият сериозен въпрос, който Дженифър засяга е факта, че днешните деца като че ли се състезават в училище с връстниците на тема - кой има по-хубав или нов модел телефонен апарат с различни екстри за снимки, игри и т.н. Този факт допълнително затруднява родителите, които не могат да си позволят подобен лукс и трябва чисто психологически в открит диалог да се справят с възникналия проблем.

На трето място специалистката изтъква необходимостта от мобилен телефон, тъй като децата участват в много извънкласни дейности, за да могат родителите да се чувстват сигурни за тяхната безопасност.

Но нека се съсредоточим върху най-главните въпроси, които и вие самите вероятно си задавате.

Какъв вид телефон да купя на детето си?

1. Предотвратете счупване и загуба на телефона

Колкото е по-малко детето, с толкова по-опростени функции трябва да бъде телефона, който ще купите. Дори и най-малките потребители да се справят изключително добре с навигацията на вашия скъп смартфон, ако разполага с такъв за лично ползване рискувате да няма достатъчно концентрация в училище или в извънкласните занимания. Освен това може да ви излезе изключително скъпо удоволствие, ако си го забрави или счупи.

В този случай е важно на какво възпитание ще заложите още в неговата/нейната невръстна възраст, защото колкото по-рано се научи да пази вещите си и да носи отговорност за тях, толкова по-лесно и бързо ще можете да му се доверите, когато детето ви тръгне на училище.

В случай, че сте пропуснали този момент с възпитанието не забравяйте, че нещата са все още поправими. На първо място, ако детето ви си загуби, забрави или счупи телефона е важно да не хуквате веднага към магазина да купите нов, а да поставите условия като например:

"Забравил си телефона, но сега нямам възможност да ти купя нов веднага. Ще ти купя след 1 седмица, когато ще мога да отделя пари от домашния бюджет, но искам от теб да се грижиш добре за него и да не го забравяш. В противен случай, ще трябва сам/сама да си купиш нов като спестяваш от парите, които ти даваме за празници."

Не е задължително по този начин да протече разговора при вас, защото зависи и начина по който комуникирате с детето си. Важното е спокойно за обясните защо е изключително важно да се пазят вещите, които той/тя притежава.

2. Сигурността на първо място
В случай, че се притеснявате за сигурността на детето си и желаете то да притежава мобилен телефон в по-ранна възраст, то обезателно му купете подходящ аксесоар, така че телефона да му виси на врата.

3. Контрол върху съдържанието в телефона
Упражнявайте 100% контрол върху съдържанието и телефонните номера в телефона на детето ви. Също така не забравяйте да има многобройни минути за разговори с вас и ограничени към всякакъв друг тип телефонни номера.

4. За пълноценен сън
Освен това преди лягане се уверете, че телефона не е с него/нея в леглото, защото рискувате детето ви цяла нощ да си играе с него, вместо да има пълноценен сън.

3 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay