Когато детето е във възрастта на думичката „Защо“

Няма нещо, което да не му е любопитно

Когато детето е във възрастта на думичката „Защо“

Възрастта около 3 и 4 години е времето, в което детето опознава света. И тъй като иска да си обясни всичко, а не знае почти нищо, то постоянно пита. Този период от детството е наречен периодът на думичката Защо. Бъдете готови за артилерия от въпроси, някои от тях могат да Ви се сторят много елементарни, на други може много да се затрудните, докато отговорите.

Постоянно ще чувате въпроси от сорта "Защо небето е синьо?", "Защо бебетата нямат коса?", "Защо ябълките са червени?" и други всевъзможни въпроси, вълнуващи детското съзнание.

Винаги се стремете да отговаряте на въпросите на детето, за да не останат те без отговор и да го намерят на друго, по-неподходящо място.

Все пак формулирайте обясненията си по простичък начин, защото сложните и научни обяснения ше бъдат непонятни за него. Преведете ги на неговия език, за да може то да Ви разбере лесно.

Добре е отговорите ви да са кратки, но съдържателни,. Дори и да Ви се струват неизчерпателни, то за детето може би са напълно достатъчни. Ако продължи да пита, тогава продължете да обяснявате, но първоначално пробвайте с краткия вариант.

Ако не знаете отговора на въпроса му, то не се притеснявайте да си признаете. Детето трябва да знае, че дори един възрастен не знае абсолютно всичко и никога не е късно да се научиш на нещо.

Бъдете готови децата да ви задават и такива въпроси, на които знаят вече отговорите. По този начин те искат един вид да Ви тестват и също така да допълните информацията, която сте им дали преди.

Ако сте твърде уморени и не ви е до отговори, то просто кажете на детето, че въпросите му са отлични, но в момента вие сте много уморени и не сте в състояние да мислите адекватно, но ще му отговорите после или утре, когато вече сте си починали.

Запомнете само, че трябва да бъдете внимателни в отговорите, за да не ви разбере детето по погрешен начин.

 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay