Най-честите грешки на родителите, поради които децата започват да лъжат

Не ги допускайте

Най-честите грешки на родителите, поради които децата започват да лъжат

Вероятно всеки човек през живота си поне веднъж е изричал лъжа, макар и безобидна. Но когато децата започнат да лъжат, ние започваме да се притесняваме. Накъде отива този свят, ако най-откровените създания и най-чисти и още неопорочени същества, говорят неща, които не са истина. Не се замисляме, че има причина да го правят и в почти 100% от случаите в основата са родителите и грешките, които те допускат във възпитанието на детето. 

Заплахата с наказание

Често детето започва да лъже, страхувайки се от наказанието, което ще му бъде наложено. Ако родителите му постоянно го плашат, ч , ако направи някоя беля, ще последва еди какво си, то е нормално детето да се стресира и да започне да не казва истината.

Страх от разочарование

Детето не иска да огорчава родителите си и ако то знае, че те имат големи надежди за нещо, но те не е успяло да го постигне, би било склонно да излъже.

Лъжа = вежливост

Ако детето вижда как вие говорите едно за един човек зад гърба и друго пред него, само от вежливост, то може също да усвои този метод и да започне да лъже.

Лъже, за да не ни обиди

Понякога децата ни лъжат, за да не ни обидят, както са виждали ние да правим по адрес на други хора. Например, ако попитате детето си дали картофената супа е вкусна, а на него не м харесва, то вероятно би казало "Да", макар че би предпочело да хапне чипс например.

Страхува се да не го възприемем като злодей

В приказките и анимационните филмчета лошите герои правят пакости, затова детето може да се страхува, че ще го възприемем като лошо, ако си признае какво е направило.

Ако самите ние лъжем

Децата са като попивателни гъбички и каквото правим ние, правят и те. Ето защо, ако вие често лъжете, не се учудвайте, ако това прави и детето ви.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay