Нередовният график за сън оказва огромно влияние върху поведението и развитието на децата

Нередовният график за сън оказва огромно влияние върху поведението и развитието на децата
Pexels

Понякога битката преди лягане може да накара майката да се почувства така, сякаш би било по-лесно просто да остави децата да заспят, когато пожелаят, но има огромни предимства от последователната рутина за лягане и един голям недостатък да оставиш децата да си лягат, когато пожелаят.

Проучване от Обединеното кралство разглежда навиците за сън на 10 000 деца, когато са на възраст между 3 и 7 години, и установява, че децата с нередовен режим за сън имат повече поведенчески затруднения от тези с изграден режим.

Нередовният график за сън оказва огромно влияние върху поведението и развитието на децатаPexels

Проучването е публикувано през 2013 г. в списанието Pediatrics и установява, че около 20% от родителите казват, че техните 3-годишни деца нямат изграден график. Изследователите открили, че децата, които нямат определено време за лягане, не са особено внимателни и не са толкова щастливи. Тези резултати идват не само от доклади на родители, но и от учители на деца в училищна възраст, които оценяват поведението на децата без редовен график за лягане като по-проблематично.

Според водещия изследовател на изследването, Ивон Кели, слагането на децата да спят в 20:00 ч. една вечер и в 22:00ч. на следващата, води до един вид "социален джетлаг", дори ако спят същия брой часове.

"Без изобщо да се качва на самолет, телесните системи на детето се разбъркват и неговите циркадни ритми и хормонални системи понасят удари в резултат на това", обяснява Кели в статия от 2017 г.

Нередовният график за сън оказва огромно влияние върху поведението и развитието на децатаPexels

Когато децата в проучването преминали от нередовно време за лягане към редовен график за сън, имало измерими подобрения в тяхното поведение. "Това показва, че никога не е твърде късно да се помогне на децата да се върнат в правия път и една малка промяна може да направи голяма разлика в това колко добре се справят", обяснява тя.

В последващо проучване, публикувано през 2017 г., изследователите установяват, че нередовното време за лягане не само влияе върху поведението, но също така може да изложи децата на риск от затлъстяване и ниско самочувствие и да влоши резултатите им в училище. Редовното време за лягане, от друга страна, може да има положително въздействие върху развитието, здравето и поведението на детето.

Така че следващия път, когато се изкушите да оставите детето да си легне, когато поиска, не забравяйте, че като сте стриктни с времето за лягане, вие не само защитавате собствения си сън и време за себе си, но също така помагате на вашето дете.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay