Опасните храни по време на бременност

Има някои продукти, които е най-добре временно да изключите от менюто си

Опасните храни по време на бременност

За да бъдем красиви мами, трябва не само да се обличаме добре, а и да следим какво консумираме, докато бебчо расте в нас. Препоръчително е да се интересуваме от храната и да не прекаляваме с нея.

Това, че във вас расте едно прекрасно създание, не означава, че трябва да се храните с каквото ви падне, и то в неограничени количества, само защото сте бременни.

Бебето не расте повече и не става по-хубаво, защото вие се храните обилно. Напротив - така си вредите неимоверно. Увеличаването на дневния ви режим само с 500 калории е напълно достатъчно.

Ето кои храни не са препоръчителни по време на 9-те месеца.

Сурови месни деликатеси
Трябва да се избягва консумацията им поради риска от поглъщане на вредни микроорганизми. Преди консумация месото трябва да преминава топлинна обработка, по възможност на високи градуси.

Някои видове риба
Онези, които съдържат живак, защото той, дори и в малки количества, може да причини аномалии в развитието и увреждания на мозъка на плода. Опасни за бременността са видовете: акула, риба меч, царска скумрия. Други опасни видове: шаран, лефер, сьомга, щука, пъстърва и др.

Сурови яйца
Всички продукти, които включват сурови яйца, следва да се избягвт от бременната заради риска от салмонела. Сурови яйца се съдържат в някои домашно приготвени сладкиши, кремове, сладолед, сосове, в това число и майонеза.

При промишлените им варианти се използват пастьоризирани яйца, което елиминира този риск.

Неизмити плодове и зеленчуци
Едни от най-полезните храни през бременността са суровите зеленчуци и плодове, но те задължително трябва да се ядат добре измити, иначе съществува риск от токсоплазмоза.

Алкохол
Няма количество което да е в нормите. Той засяга развитието на плода и е редно отказът му да трае и по време на кърмене.

Непастьоризирано мляко
Вероятността да съдържа листерия е голяма. Бактерията може да причини загуба на бременността.

Пастет
Избягвайте да консумирате пастет, чиито продукти не са преминали през термична обработка. Пастетът в консерви и предлаганият в магазинната мрежа не е опасен.

Кофеин
Продуктите, съдържащи кофеин, трябва да се избягват през първото тримесечие на бременността. По-късно се допуска консумиране на не повече от 200 мг – това се равнява на чаша и половина–две кафе.

Това са едни от най-разпространените храни, за чиято консумация трябва да следите. Всичко друго е по ваша преценка и най-вече нагласа.

Здравословното хранене и поемането на достатъчно течности по време на бременността спомага за доброто развитие на бебето. И не забравяйте: Трябва да следите какво похапвате, но и по колко.

За още съвети, свързани с бременността, станете част от Jenite.bg във Facebook!

10 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 21.02.2014|18:01
Мислех, че рибата е полезна при бременни жени .
11
Не е посочен 21.02.2014|17:29
Мога да добавя също така и морските дарове, както и някои субпродукти, трябва да се внимава и с някои видове риби.
10
Не е посочен 21.02.2014|17:26
Много полезна статия. Като дойде момента сто процента трябва да се знаят тези неща.
9
Не е посочен 21.02.2014|16:59
Отврат е, наистина.
8
Не е посочен 21.02.2014|16:58
най-важното е да не пият!
7
Не е посочен 21.02.2014|16:42
Добре е жените да се информират предварително за тези неща, тъй като много млади майки не ги знаят и пренебрегват свързаните с тях рискове.
6
Не е посочен 21.02.2014|16:00
да най ми е гадно това да видя бременна и лапнала цигарата.. аз съм бивш пушач и спрях да пуша когато забременях, мисля че това е мое задължение,ако детето се роди с аномалии заради цигарите,как ще се чувстват?!
5
Не е посочен 21.02.2014|15:47
Хубаво е да внимаваме какво ядем така е, нез наех обаче,че кафето е забранено в началото, аз точно тогава пиех кафе, после спрях, радвам се че няма фатални последствия и все пак едно от най-важните неща е, че много жени пушат през бременноста... бъдете отговорни към бебетата си!
4
Не е посочен 21.02.2014|15:22
да включа и в това число, любимата на всички риба тон съдържа доста голямо количество живак, въпреки,че е доста скъпа риба не е от най-полезните, залайте на добрата стара скумрия :)
3
Не е посочен 21.02.2014|14:30
Много полезна статия .
2
Не е посочен 21.02.2014|14:28
Мога да допълня само и така любимите ми миризливи и мухлясали френски сирена. Също не се препоръчват в този период.
1
Не е посочен 21.02.2014|13:57
Много добри съвети, и аз знаех за пастета , че е вреден по време на бременността, но за останалите продукти не предполагах.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay