Трябва да обясните на дъщеря си, че срещите с момчета могат да се превърнат в насилие

Трябва да информирате дъщеря си за опасностите още преди да е започнала да излиза с момчета

Трябва да обясните на дъщеря си, че срещите с момчета могат да се превърнат в насилие

Дори вашето момиченце да е още малко и да не мисли за тези неща, няма време за губене! Дори да е на 12-13 години и интересът й да не е насочен към момчета, трябва да бъде наясно пред какви опасности ще бъде поставена след време. Ако всеки обясни на своето дете, може би има надежда да се справим с домашното насилие. Длъжни сме да опитаме!

Ето 10 неща, с които трябва всяко подрастващо момиче да е наясно:

  1. Че всеки може да се опита да злоупотреби с нея

    Тези хора не винаги са такива във всичките си връзки и отношения. Възможно е да е много мил с приятелите си и да злоупотребява с партньора си. Възможно е да се е държал добре с всичките си бивши приятелки, но да не е така с настоящото момиче в живота му.

  2. Насилието не е само физическо

    Не е задължително някой да ви удари, за да се счита за насилие. Заплахите, виковете, ограниченията, контролът също са насилие.

  3. Трябва да има граници. Границите са най-доброто средство за това да се чувстваме сигурни и защитени.

  4. Ако човек не е успял да постави границите правилно и е станал жертва на насилие, не е негова вината.

    Вината винаги е на насилника! Да, важно е да можем да поставим тези толкова важни граници, но виновен е винаги този, който злоупотребява с другите.

  5. Може да се случи на всеки да се влюби в агресивен мъж. Колкото и трезвомислеща да е една жена, колкото и да се предпазва, може да се случи на всеки и никой не е застрахован.

  6. Да се срещаш с насилник е насилие

    Дори да не живеете заедно, дори да нямате сериозна връзка, сама по себе си връзката с насилник е насилие.

  7. Следенето е насилие!

    Никой няма право да навлиза в личното ви пространство. Да знаете, че някой ви следи или наблюдава, дори в интернет пространството, ви кара да сте несигурна и уплашена.

  8. Дори да не сте се срещала с въпросния човек, той пак може да ви следи и тормози.

    Няма нищо романтично в това някой да ви кани на среща няколко пъти, след като сте отказала. Въпреки че във филмите изглежда нормално, в истинския живот това е тормоз.

  9. Няма нищо страшно в това да си тръгнете.

    Ако някой ви наранява и не се чувствате добре, трябва незабавно да приключите връзката и да си тръгнете. С времето, нещата няма да станат по-добре, а напротив. Именно заради този страх, голяма част от жените стават жертви на домашно насилие. Както и децата им след време.

  10. Ако някой ви разкаже историята си, изслушайте я и повярвайте. Тези жени имат нужда от подкрепа. Учете се от техните грешки и не позволявайте да минете по техния път.

    Ако сте жена или момиче, което има връзка с агресивен мъж и е жертва на насилие всеки ден, било то физическо или психическо, потърсете помощ! Не се страхувайте! Вие заслужавате повече! Заслужавате да бъдете заобиколени от любов и уважение, а не от обиди и викове!   

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay