5 неща, които трябва да знаете, преди да опитате палео диетата

Тази диета има и ползи, но има някои неща, които трябва да знаете

5 неща, които трябва да знаете, преди да опитате палео диетата

Ако погледнете назад към палеолита - говорим за преди 10 000 години - ще откриете, че нашите предци са имали доста здрави хранителни навици. Ловците-събирачи от каменната ера очевидно не са имали захарни зърнени храни, замразени вечери или преработени закуски, които да ядат, така че естествено са яли много месо, яйца, зеленчуци и ядки.

Това е същността на съвременната "палео" диета. Обработените храни са изключени, а се ядат храни, които са естествени. 

Това елиминира най-силно преработените храни като бисквити, чипсове и бисквитки. Дори хлябът не се счита за част от палео диета, тъй като изисква прекалено много технологии, за да се приготви. Мляко, бобови растения, алкохол, захар и дори някои нишестени зеленчуци също не са позволени. 

Ако обмисляте да започнете палео диетата, прочетете няколко неща, които трябва да знаете:

1. Няма винаги да сваляте килограми

Не се учудвайте, ако не свалите килограми веднага. Тази диета е балансирана диета за подобряване на здравословното състояние, затова е възможно първо да качите няколко килограми. Количеството калории, които ядете, има значение, когато става дума за загуба на тегло. По-специално, здравословните мазнини съдържат изненадващо количество, така че наблюдавайте размера на порциите. За справка, половин авокадо ще ви донесе 182 калории, затова просто вземете това предвид с останалата част от храната си, ако се опитвате да свалите килограми. 

2. Преходът трябва да е бавен

Всяка диета, която елиминира обикновените храни, е трудно просто да се скочи в нея. Съсредоточете се върху извършването на няколко промени наведнъж, за да дадете на тялото си време да се приспособи. 

Най-добре е да започнете с неща, които няма да бъдат толкова трудни за отказване. 

Например, изключването на всички зърнени храни наведнъж може да бъде трудно, така че дайте си малко време, като хапвате ориз или царевица, докато елиминирате неща като овес, пшеница и киноа. С течение на времето, можете бавно да изключите и останалите неща. 

3. Ястията ви може да се повтарят

Хората, които спазват тази диета нямат особено разнообразие на храната. Те обикновено ядат повтарящи се ястия или поне такива с повтарящите се съставки. 

Именно това е и причината, поради която много хора се отказват от тази диета.

4. Може да имате недостиг на някои хранителни вещества

Докато палео диетата има много протеини и фибри, липсват калций и витамин D, главно поради липсата на млечни продукти, което може да отслаби костите и имунната ви система с течение на времето. Уверете се, че сте приемате палео-одобрени източници на калций, като бадеми, броколи и тъмни листни зелени.

5. Не се притеснявайте, че ядете прекалено много протеини

Протеинът ви помага да поддържате глада си под контрол и мускулите ви растат. С палео диетата, месото и риба вероятно ще съставляват голяма част от всяко от вашите хранения.

Но това не е нещо, за което да се тревожим. Докато бъбреците функционират правилно, е доста трудно да се яде твърде много протеини. Има много текущи изследвания, които показват много ползи на консумацията на високо протеинова диета с малко или никакви негативни странични ефекти

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay