"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята

Основни правила, с които стаята за релакс ще бъде едновременно модерна и симпатично уютна

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята

За съвременния човек е важно да се чувства добре със себе си, да може да релаксира и упражнява хобитата си на спокойствие. От първостепенно значение е собствената му самооценка, а не какво ще си помислят останалите. Затова е необходимо и по-интимните помещения в дома да се обзаведат със също толкова голямо внимание, колкото и стаите, в които посрещаме гости.

Днес ще се съсредоточим върху спалнята и ще очертаем основните правила за нейната подредба и декорация. Ще посочим както актуалните тенденции, които проследихме с помощта на експертите от Como, така и класическите съвети, които е препоръчително да се спазват за максимален комфорт.

Стените

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята
Да!
Пищните тапети категорично се завърнаха на мода. Така че, ако не сте върл противник на "облепящото" решение за стените, огледайте се за дизайн, който идеално се вписва в представата ви за стил и комфорт. 

В случай, че все пак не искате да бъдете заобиколени от принтове, обмислете варианта да боядисате стените на спалнята в тъмен "кралски" цвят – нюанс на лилавото, синьото, зеленото или кафявото. По този начин стаята ви за спане също ще бъде в крак с хитовите тенденции.

Не!
Вече не е актуално, пък и никога не е било особено интересно, мебелите да се сливат със стените. Ако си имате тъмнолилави гардероб и легло, например, не боядисвайте цялата стая също в тъмнолилаво. Изберете за стените контрастен цвят (като бежово), или ако държите всичко в обзавеждането да бъде в тон, поне използвайте по-светъл нюанс на лилавото.

Леглото

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята
Да!
Орнаментите създават усещане за уют и са изключително актуални. Ако имате легло с интересна орнаментика, подчертайте ефекта от нея, като го застелете със спално бельо от изчистена твърда материя. Така украсата ще изпъква. И обратното – ако рамката на леглото е минималистична, украсете с интересни платове, например във винтидж или ориенталски стил.

Не!
Не ви съветваме да трупате върху леглото планини от различни по големина и форма възглавнички. Напоследък някои модни каталози налагат идеята за подобен вид на спалнята, но дори да ви изглежда наистина уютно и красиво, ще се изморите да местите толкова неща всеки път, когато си лягате или ставате.

Шкафове и акценти

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнятаКомплект обзавеждане за спалня от хипермаркет за мебели и аксесоари Como
Да!
Спалнята може да бъде и минималистична. Ако обаче лично на вас ви допада видът с повече задържащи погледа елементи, нека това бъдат разнородни гардероби, шкафове, може и интересни кутии. В тях трябва да побирате спокойно всички вещи и дрехи, така че атмосферата да е изпълнена, но не и разхвърляна.

Потърсете голям гардероб – вграден или не, но сам по себе си правещ достатъчно впечатление. Изключително актуални са винтидж комоди, шкафове с различна височина, дори куфари в ролята на своеобразни ракли. 

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнятаВисок комод, висок шкаф и кутии от хипермаркет за мебели и аксесоари Como
Добра идея е да поставите ниска масичка или пейка "в краката" на леглото. Това е много модерно решение, пък и е удобно, тъй може да се оставя върху него всичко ненужно преди лягане.

Не!
Ако държите да имате телевизор в спалнята, не го оставяйте просто да "стърчи" някъде в помещението. Измислете и за него подходящ шкаф (секция), така че да изглежда прибран в идеален за размерите си бокс.

Свободното пространство

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята
Да!
Тенденциите в интериорния дизайн все по-упорито налагат схващането, че спалнята трябва да изглежда като кралски апартамент в луксозен хотел. За да постигнете такъв отпускащ ефект, създайте в незаетото пространство (ако има достатъчно такова) кът с масичка за кафе и/или кресла.

Не!
Дори и да ви остава много място, не слагайте бюро или каквото и да било, свързано с работа! Спалнята е място за релакс и пред очите ви не трябва да има нищо натоварващо.

Прозорците

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята

Да! 
Сложете и тежки, и леки завеси, за да можете да контролирате светлината както ви хрумне. Може да кликнете върху снимката, за да разгледате набора от текстилни предложения в Como. Превърнете зоната около прозорците в допълнително специално кътче, което изглежда красиво и ви кара да се чувствате добре. Ако имате възможност, направете си вградена пейка под прозореца или просто сложете мебели за сядане около него.

Не!
Никакви щори на показ! Ако държите на тях, за да затъмнявате помещението достатъчно, не се лишавайте от "услугите" им. Но задължително ги прикрийте с по-приятни за погледа завеси.

"Да" и "Не" в обзавеждането на спалнята
Ако тази статия ви е харесала и искате да продължаваме да превръщаме заедно дома в по-уютно място, можете да се присъедините към Jenite.bg във Facebook!

27 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



17
Не е посочен 10.03.2014|16:00
добри идеи :)
16
Не е посочен 07.03.2014|16:38
на всичко казвам да, много хубави предложения.
15
Не е посочен 07.03.2014|16:32
Красиви предложения! Спалнята за мен трябва да не е много натруфена все пак е място за почивка.
14
Не е посочен 07.03.2014|15:34
най-важното е да не забравяме,че леглото трябва да е удобно! :)
13
Не е посочен 07.03.2014|15:22
Предпочитам високи и меки спални
12
Не е посочен 07.03.2014|15:13
скоро ми предстои да си обзаведа спалнята и идеята за пейката в края на леглото много ми хареса.
11
Не е посочен 07.03.2014|12:57
Много добри предложения .
10
Не е посочен 07.03.2014|09:32
Идеите са страхотни, харесаха ми.
9
Не е посочен 06.03.2014|21:41
Да, всички предложения ми харесаха.
8
Не е посочен 06.03.2014|17:44
Добре е да има някакъв предварителен план как да изглеждат и стават нещата, че да не се получи кич.
7
Не е посочен 06.03.2014|17:27
Да, офисно е, ама пердетата събират прах.
6
Не е посочен 06.03.2014|16:56
Много хубаво са ги обзавели тези спални искам и аз такава просторна.
5
Не е посочен 06.03.2014|16:55
Харесвам сякаш по-класически и изчистен стил. Не ми се нравят натруфените и тежки спални.
4
Не е посочен 06.03.2014|15:07
много добри идеи сте дали.
3
Не е посочен 06.03.2014|14:52
и все пак всичко зависи от човека, нищо не може да ме убеди,че "да" и 'не" според някого е правилното решение за моя мир у дома :)
2
Не е посочен 06.03.2014|14:50
И аз съм за завесите, стоят някак по-уютно и красиво от щорите, освен ако не са тези от японски тип платнените. Обикновените щори са ми много офисни на мен.
1
Не е посочен 06.03.2014|14:42
брей,НИКАКВИ ЩОРИ! много мразя пердета :Д
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay