Впечатляващата история на куклата фотомодел

Някога децата се страхували от нея, а днешните жени я боготворят

<p>Блайт е впечатляващо фотогенична - може да изглежда като зловещо дете, а може да добие и вида на готина мацка. Затова феновете ѝ толкова много обичат да я снимат!</p>

Блайт е впечатляващо фотогенична - може да изглежда като зловещо дете, а може да добие и вида на готина мацка. Затова феновете ѝ толкова много обичат да я снимат!

Познавате ли Блайт (Blythe)? Дори името да не ви говори нищо, вероятно сте виждали лицето ѝ - това голямо лице с форма на близалка и особено големите очи върху него. Оказва се, че също толкова голяма е и историята на малката Блайт. Затова решихме да я разкажем.

За първи път кукличката се ражда през 1972. И умира едва година по-късно.

Тя е била пусната на пазара от вече нефункциониращата компания Kenner, със солидни очаквания за потребителски интерес. Блайт била специална с това, че в задната част на главата си имала връвчица с пръстен, която карала играчката да премигва и да сменя напълно изражението и цвета на очите си. Предлагала се в четири варианта с различни, модерни за времето си прически. Освен всички тези екстри, родителите можели да купят на децата си и 12 разнообразни тоалета за куклата, както и четири перуки в ярки цветове.

В края на статията сме поместили и телевизионната реклама на куклата от 1972 година. Ще ви бъде интересна! За съжаление обаче, преди четири десетилетия нямала успех. Каквото и да си говорим за Блайт, колкото и да я харесваме, не можем да отречем - размерите на главата ѝ, допълнени с огромните очи в манга стил, придават доста меланхолично и лишено от надежда изражение на лицето ѝ.

Така смятали и някогашните хлапета. Намирали куклата за зловеща, плашели се от найния поглед. В крайна сметка, едва няколко месеца след като се появила, тя била изтеглена от пазара.

Вероятно Блайт щеше да си остане потънала в забрава, ако случайно не бе попаднала в полезрението и прегръдките на своята спасителка - американската телевизионна продуцентка Джина Гаран. Нюйоркчанката имала впечатляваща колекция с хиляди кукли от 60-те и 70-те години на миналия век. И нито една Блайт сред тях.

Впечатляващата история на куклата фотомоделЗа щастие грешката била поправена. Приятелка на Джина ѝ казала за онлайн магазин с винтидж стоки, в който била видяла да се продава кукла, която приличала на самата колекционерка. Гаран от пръв поглед се влюбила в Блайт и не след дълго събрала над 200 оригинални копия. Макар да нямала специални познания по фотография, тя започнала да снима новите си любими куклички по начин, който напомя за лъскавите модни фотосесии в списанията. 

През 2000 година тези фотографии били издадени под заглавие "Това е Блайт". До момента книгата е продадена в над 100 000 екземпляра. За да получи право за издаването ѝ, Джина се свързала с компанията, която при едно от разширенията на бизнеса си била наследила лиценза на старата кукла. Хората дори не знаели, че притежават такова нещо! 

На следващата година японска компания започнала да произвежда нови версии на Блайт. Интересът към нея вече бил предизвикан, благодарение на усилията на Джина. 

И така стигаме до днешния ден, в който стотици жени по цял свят вече са превърнали куклите Блайт в свое любимо хоби. При това тези дами не са такива, каквито вероятно си ги представяте. Една от тях, холандка, дори е изготвила статистика с възрастта и субкултурната им принадлежност: "Не става въпрос за отчаяни жени с по 14 котки, а за интелигентни дами с кариера и деца, които просто си имат своето хоби".

Впечатляващата история на куклата фотомодел
Блайт вдъхновява някои от тях да се интересуват от фотография и да я снимат, други започват да шият и плетат, за да приготвят артистични дрешки за мъничката си приятелка. Купуват си кукличка след кукличка, макар цените им да варират от 60 до 200 лири. Оригиналите от 1972 дори струват над хилядарка. Но явно си заслужават, щом малката красавица успява да отключи артистичните заложби на почитателките си! Можете да разгледате нейни впечатляващи снимки в кукленската ни галерия.

Ежегодни конгреси, посветени на Блайт, се организират в различни градове по света, включително в Ню Йорк, Барселона, Берлин... Във Великобритания дори има по-малки и по-чести събирания на регионално ниво, по време на които участничките си "играят на кукли". Що се отнася до Токио, там пък се провежда "Ежегодно благотворително модно ревю на Блайт". Водещи дизайнери от цял свят създават миниатюрни копия на известните си дрехи и Блайт дефилира с тях по подиума, носена от модели с бели ръкавици. 

Впечатляващата история на куклата фотомодел
Освен на многобройните си почитателки по света, тя е била муза и на Александър Маккуин.

Накратко, историята на Блайт е поредното доказателство, че някои хора (и кукли, очевидно) просто са изпреварили времето си и затова останалите не ги харесват. Така че, скъпи читатели, бъдете каквито сте! Дори сега да ви гледат странно, някой ден екстравагантността ви може да бъде шаблон.

Ако тази "биографична" статия ви е харесала и искате да четете още интересни материали от нас, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!

 

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



12
Не е посочен 16.08.2013|19:36
ама вие сериозно ли?
11
Не е посочен 16.08.2013|17:07
Не знам дори как се е превърнала в хоби на жени.
10
Не е посочен 16.08.2013|17:05
Странни кукли.
9
Не е посочен 16.08.2013|15:50
На мен не ми хареса тази кукла.
8
Не е посочен 16.08.2013|14:09
много са ми странни тези кукли
7
Не е посочен 16.08.2013|11:43
баси зловещата кукла , няма как децата да я харесат
6
Не е посочен 16.08.2013|11:37
с тези големи очи куклата е доста пленяваща
5
Не е посочен 16.08.2013|11:25
не ми харесва тази кукла и не мога да разбера как за тези жени хоби е да събират стотици кукли и то такива . странни хора
4
Не е посочен 16.08.2013|11:05
Абе това ми се струва откачено!
3
Не е посочен 16.08.2013|10:51
Това определено е интересна история.
2
Не е посочен 16.08.2013|10:42
Абе не знам за вас, ама на мен Блайт ми изглежда доста психо!
1
Не е посочен 15.08.2013|17:46
Много са идейни снимките.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay