Големите митове за малките пространства

Как да обзаведете дома си, така че в крайна сметка той да отговаря на вашата собствена индивидуалност, а не на наложени норми

Със сигурност сте чували за поне едно от неписаните правила, наложени в интериорния дизайн през последните десетилетия. Правила, които обаче преспокойно биха могли да бъдат наречени митове, поради факта, че определено не важат във всеки случай.

Заедно със специалистите от Como днес ще се заемем именно с развенчаването на тези митове, за да ви помогнем да обзаведете дома си, така че в крайна сметка той да отговаря на вашата собствена индивидуалност, а не на наложени норми.

Малките пространства трябва да са в светли цветове
Да, както при дрехите, така и при декорирането на пространствата донякъде важи правилото, че светлото уголемява, а тъмното смалява визуално. Ключовата дума тук обаче е "донякъде”. Защото често малко означава по-уютно и топло. Затова не се притеснявайте да приплетете по-тъмни нюанси в обзавеждането си, особено ако става въпрос за спалнята, която в най-голяма степен трябва да бъде онова предразполагащо (във всеки един смисъл на тази дума) място. Няма да сбъркате ако заложите на цветове като лешник, череша или пък круша.

Големите митове за малките пространства
Модерна спалня SANARY от COMO

Това важи в пълна сила и за осветлението на стаята. Малката стая незадължително изисква възможно най-светлите завеси и няколко източника на изкуствена светлина. Напротив, далеч по-интимна и приятна обстановка ще създадете като покриете прозорците с тъмни, но топли нюанси, като например бордо или маслиново зелено. А вместо няколко лампиона просто разпръснете свещи на ключови места в стаята и не чакайте специален повод, за да ги запалите.

Големите митове за малките пространства
Ъглова гарнитура ZOOM от COMO

Малките пространства изискват малки мебели
Това е може би най-абсурдният от всички митове, за които ще стане въпрос днес. Само си представете малко апартаментче, обзаведено изцяло с миниатюрни мебели... Асоциацията ви е за кукленска къщичка? Съвсем вярно! Затова заложете на по-малкък брой, но за сметка на това достатъчно обемни компоненти на обзавеждането, които ще спомогнат и самата стая да изглежда по-просторна, вместо да се чувствате като Гъливер в страната на лилипутите, когато влизате в нея.

Тъмните тавани "скъсяват” пространството
Напротив, цветните тавани, в зависимост от избрания от вас нюанс, могат да придадат на жилището ви големи дози дълбочина, изисканост или пък закачливост.

Големите митове за малките пространства
Столове за трапезаря от Como

Придържайте се към един-единствен стил
Иначе казано - не смесвайте епохи, принтове и мотиви. Това "правило” също е напълно погрешно, стига разбира се да стоите далеч от границата с кича. В случая по-важно е да се придържате към предварително избраната от вас цветова гама и да умеете да съчетавате различните нюанси. Освен това в момента в световен мащаб е много актуална тенденцията към смесване на източен и западен стил. Например помещение, издържано в студен индъстриъл стил, умерено декорирано с топли японски мотиви. Голямо разнообразие от изключително модерни подобни комбинации може да откриете в хипермаркет за мебели и аксесоари Como.

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



14
Не е посочен 26.03.2014|10:43
Всичко си е както го наредиш така да има място за всичко
13
Не е посочен 24.03.2014|16:33
Според мен грешката на повечето хора е, че ги претрупват и така те изглеждат още по-малки и неприветливи.
12
Не е посочен 21.03.2014|15:53
Стаичките изглеждат много добре .
11
Не е посочен 21.03.2014|15:38
С малките пространства трябва много да се внимава и да де подготви доста предпазливо към избора на мебели, за да не стане прекалено натрупано накрая.
10
Не е посочен 21.03.2014|15:17
Да и много добре обзаведени но нашите апартаменти са или дву или три стайни. :)
9
Не е посочен 21.03.2014|15:16
О дори много по-малки.
8
Не е посочен 21.03.2014|15:15
интересна и полезна статия
7
Не е посочен 21.03.2014|14:53
интересна статия, всъщност повечето ни апартаменти са далеч по-малки от тези на нсимката;)
6
Не е посочен 21.03.2014|12:26
Много уютни кътчета .
5
Не е посочен 21.03.2014|09:39
Интересна ми бе статията.
4
Не е посочен 20.03.2014|17:44
Толкова огромни мебели сте дали за пример, че някак си е трудно човек да си го представи. За малките пространства трябват компактни и функционални придобивки.
3
Не е посочен 20.03.2014|17:11
Определено много интересни неща са написани.
2
Не е посочен 20.03.2014|17:09
Определено се разбиха всички митове.
1
Не е посочен 20.03.2014|15:58
аз от снимките тук малки пространства не видях честно да ви кажа.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay