Интересната история за създаването на чадъра

Къде и как е изобретено необходимото приспособление, без което не можем в дъждовни дни?

Интересната история за създаването на чадъра

В есенните дни задължително трябва да излизате от вкъщи с чадър в ръка. Това трябва да правите и във всички останали дни, ако живеете в Лондон или където и да било на Острова. Въпреки че Англия определено е Страната на чадърите, те, както и футболът, не са измислени там.

Има доказателства, че още преди хиляди години хората са използвали чадъри в Древен Египет, Китай, Асирия, Гърция и Рим. Те са служили най-вече за предпазване от слънце - задължение, което много от моделите, намерени на https://sportenden.com/, също вършат много добре. Всъщност, любопитно е, че английското название "umbrella” идва от латинската дума "umbra”, което означава "сянка".

В повечето случаи чадърите били направени от плат, но китайците са използвали хартия. Те първи се сещат, че ако намажат хартията с восък и после я лакират, могат да се пазят с това приспособление и от дъжда. В Европа аксесоарът става популярен чак през 16 век, като основно са го използвали дамите. Благодарение на честите пътувания към британските колонии, постепенно и мъжете започват да използват чадъри.

Интересната история за създаването на чадъра

В началото чадърите били направени от дърво или от балена т.е. китови мустаци. Покривали ги с алпака и смазано платно. Имало и много скъпи чадъри, с извита дръжка, произвеждани за специални клиенти от специални материали като абанос.

Днес също има чадър за всеки вкус – класически черни, мъжки, сгъваеми и цветни, подходящи за малка дамска чанта или такива с анимационни герои за най-малките.

Интересната история за създаването на чадъра

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay