Смартфонът - начин на употреба?

Дойде времето, в което машините започнаха да управляват хората

Смартфонът - начин на употреба?

Може би в заглавието има грешка. Вероятно то трябваше да бъде "Хората - начин на употреба”? Ще го оставя така. Все още има някаква надежда за човечеството...

От време на време срещам хора, които не са забили поглед в екрана на телефона или таблета. Интересно е да наблюдаваш такива индивиди. Дали им е паднала батерията? Или в бързането сутринта са забравили да си заредят киндъла?

На човека без смартфон в джоба можеш да му видиш очите. Виждаш ги, в буквалния и в преносния смисъл. Става ти хубаво, когато има в какво да надникнеш. И когато това нещо не е с тъчскрийн.

Смартфонът - начин на употреба?

Наскоро един познат пътувал с БДЖ. Сподели го с мен крайно възмутен, но не се ядосваше на старите и бавни влакове, или пък на цялата тромава система. Беше огорчен от факта, че не се е запознал с нито един интересен човек по време на пътуването си.

Едно време по влаковете се срещали всякакви чудаци, създавали са се приятелства, разказвали се вицове и житейски патила. А сега влизаш в задушното купе и виждаш как всички гледат надолу и безмилостно търкат пръстите си по всевъзможни екрани.

Всеки седи капсулиран в собствения си свят и те смята за откачен, ако се опиташ да го заговориш. Слушалките, смартфона и празният поглед - задължителните оръжия на всеки асоциален тип.

В кой момент се случи тази промяна? Стана доста внезапно, почти неусетно. Помня как само допреди 3-4 години с приятели обсъждахме германците, които обикаляха улиците на страната си като хипнотизирани. Смеехме им се, защото изглеждаха толкова зомбирани. Истински, дишащи, бродещи зомбита, търсещи не мозъци, а екран, в който да се изгубят.

Смартфонът - начин на употреба?

Не ме разбирайте погрешно. Аз не съм против новите технологии. И аз имам няколко тъчскрийна под ръка и не тръгвам никъде без слушалки. Противя се на факта, че все по-често започваме да съществуваме само онлайн. Там сме по-умни, по-красиви, по-добри. Там всичко се споделя, харесва и филтрира.

Има приложения, които ни показват в проценти колко сме красиви, на колко години изглеждаме и на коя световна знаменитост приличаме. Вече не се качват албуми със снимки от морето. Качва се по едно селфи, внимателно подбрано сред останалите 45 подобни. То минава през 3-4 филтъра, допълва се с крилата фраза и готово. Животът е прекрасен.

Смартфонът - начин на употреба?

Ама животът не е чак толкова прекрасен, ако се надяваш на комплименти от машина. Трябва да запомним едно много важно нещо - истинският живот никога не е толкова хубав, колкото този в екрана. И точно това му е хубавото на живота. 

Умните устройства са просто играчки, които са на едно изпускане живот. Не си струва да пропускаш собствения си живот, докато се стараеш да не изпуснеш нещо от виртуалния. Както казват хората, "всичко е въпрос на гледна точка”. Стига да прогледнеш, разбира се...

Ако статията ви е харесала, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

14 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay