Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

Димитър Димитров за участието си в кулинарното реалити "Мастършеф"

Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

Днес ще ви запознаем с Димитър Димитров - един млад и много амбициозен човек. Познавате го от предаването "Мастършеф". Там той стигна до финала и в оспорвана борба остана на второ място. Димитър по професия е интериорен дизайнер, работил е по корабите като сервитьор, но най-голямата му любов е кулинарията. Ето защо той показа, че е готов на всичко, за да спечели в предаването. С него си поговорихме за готвенето, за ястията и за вкуса на живота. Вижте какво забъркахме. Черпим Ви!

Искам първо да те поздравя за превъзходното ти представяне в "Мастършеф". Как реши да участваш в предаването? Разкажи ми малко повече.

Благодаря. Още от първия сезон се замислях дали да участвам, тъй като съм страшен фен на подобни кулинарни "битки", а и до този момент нямаше подобно предаване в България. Беше ми интересно как се случват нещата когато си пред камерата. Мога ли да предизвикам себе си и до докажа на себе си, че аз мога? Когато, приятелката ми настоя да се запиша, просто нямах право на избор (смее се). На следващият ден ми се обадиха от екипа и вече нямаше връщане назад.

Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

Имаше ли очаквания, когато влизаше в предаването и оправдаха ли се те?

Ние не сме измислили топлата вода, така е и в телевизията, тези реалити предавания със състезателен характер се движат по правила, от които е трудно да избягаш. Гледайки предните сезони, знаех какво ме очаква, въпреки че тази година правилата бяха променени. През годините съм се научил, че е по-добре да нямам очаквания за това как ще се развият нещата за бъдеще, но винаги помага, ако имаш план и стратегия.

Какво ти даде предаването и какво ти взе, ако има такова?

Все още е минало твърде кратко време, за да мога да кажа какво ми е взело и какво ми е дало. Но периодът на снимки беше доста труден, тъй като снимачните дни обикновено продължаваха повече от 12 часа. За тези три месеца почти нямах свободно време, нямах време за приятелите си, близките си, време за себе си, още по малко за работа. Тъй че, надявам се за бъдеще тази моя инвестиция да се изплати по най-добрия възможен начин.

Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

Има ли чисто кулинарни неща, които научи?

Аз съм човек, който вярва, че цял живот се учим и от всяка една ситуация може да извлечем поуки. Но когато си в една такава среда и имаш цел да стигнеш до финала, ако искаш да я достигнеш във всеки един момент, трябва да си подготвен, да надскачаш себе си, да учиш, четеш, интересуваш от различни рецепти, техники, презентации, във всеки един момент да имаш поне 3 различни рецепти за това, което искаш да приготвиш. Да имаш план А, B, C, D, E и т.н.

Готвенето за теб е...

Готвенето е моето хоби, когато готвя се пренасям в друга паралелна вселена, забравям за тежкият ден, за проблемите и т.н.. Фокусирам се изцяло върху крайният резултат. Винаги готвя много по-добре, когато е за някой друг

Кога се появи твоето желание да готвиш? Имаш ли кулинарно образование?

Нямам кулинарно образование, в гимназията учих информатика в университета графичен дизайн. Не съм и ходил на курсове или нещо от сорта,. Всичко, което знам, е от четене, гледане на предавания и като цяло интерес към материята. Готвя от доста малък, желанието ми се зароди движено от глад (усмихва се). Предпочитам да ям храна приготвена на момента. Покрай баба ми и майка ми, след това и сам, малко по малко стигнах до "Мастършеф".

Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

Има ли общо между кулинарията и интериорния дизайн според теб и как ги съчетаваш ти?

Интериорният дизайн е изкуство - има адски много психология, правилен подбор на елементи, цветове, материали и т.н., кулинарията е най-новото изкуство в световен мащаб, в нея правилният подбор на продукти, техники и т.н.. са основополагащи за крайния резултат. Според мен имат доста общо. А лично аз, като запален кулинар, винаги отделям специално внимание на кухните в апартаментите, които правя, полагам доста усилия да ги направя максимално функционални, за да се удобни за бъдещи кулинарни шедьоври.

Има ли ястие, което според теб готвиш най-добре и кое е то?

Едно и също ястие, приготвено два пъти по различно време има различен вкус. Днес може да направя най-добрата мусака, а утре да използвам същите продукти, но крайният резултат да е различен. Мисля, че приготвянето на месо ми се отдава доста и там съм доста силен.

А кое е твоето любимо ястие, което обичаш да похапваш?

За мен истинският чревоугодник не трябва да има любимо ястие, истинският ценител трябва да може да оцени всяко едно ястие, по всяко време. Както казах, харесва ми да приготвям месо, харесва ми и да го ям, но има моменти, в които предпочитам да ям нещо постно, а понякога умирам за една пица. В общи линии съм класическо "праси" ям всичко, понякога просто от лакомия.

Димитър от "Мастършеф": Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене

На какво има вкус животът ти?

Животът ми...не се бях замислял, той е толкова разнообразен. Минал съм през доста върхове и спадове, че трудно мога да го категоризирам. Може би в различните периоди се характеризира с различни подправки, вкусове, ястия. В момента съм в един сравнително спокоен период, тъй че може би в момента има вкус на някой десерт, но миналата година беше доста лютив.

Кои са съставките (може и кулинарни) за успех?

Съставките за успех са доста разнообразни, зависи какво искаме да постигнем и какво възприемаме като успех и какво като провал. Както и при готвенето с едни и същи продукти може да се забъркат редица различни рецепти. Моята съставка за успех в момента е подкрепата на приятелката ми, на приятелите ми, на близките ми. Човек не трябва да се предава, независимо от трудностите, независимо от обстоятелствата, просто трябва да смени рецептата, а не продуктите.

Кои са качествата, които според теб трябва да притежава един готвач, за да стане наистина добър?

Най-добрите готвачи обикновено са страшно арогантни и пълни перковци. Същото е и при добрите композитори, художници и т.н.. Готвачите приемат себе си за хора на изкуството, като такива те винаги са странни, трудно смилаеми за масата и твърде различни от тях. Ако не си достатъчно луд, по-добре никога не се залавяй с готвене. Лудост, постоянство, лоялност, всеотдайност и любов към храната.

Какво предстои оттук нататък за теб след "Мастършеф"?

Животът си продължава, аз съм си същият човек, надали участието в "Мастършеф", ще промени мен и живота ми особено много. Имам си цели, преследвам ги стъпка по стъпка и в един момент ще успея да ги постигна. Ако има някаква промяна, тя е свързана с работата ми. Към момента съм управител на ресторант. Бъдещето ще покаже дали ще има други промени, аз съм отворен за всяко едно предизвикателство.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay